Stoofperen

Stoofperen

Voor stoofperen worden meestal de Gieser Wildeman peertjes gebruikt. Stoofperen kun je eten in een toetjes met bv kwark of griekse yoghurt, in taart of gebak, in (maaltijd) salades, bij wildgerechten maar ook gewoon als groente vervanger. Stoofpeertjes zijn zowel warm als koud erg lekker.

Stoofperen kokenstoofperen

Stoofperen kun je zowel in partjes koken maar ook heel. De bereiding blijft verder hetzelfde alleen hoeven de partjes stoofpeer natuurlijk wat korter op het vuur te staan voor ze goed zijn. Stoofpeertjes krijgen voornamelijk hun rode kleur door de vloeistof waarin ze gekookt worden, dit kan met rode wijn of bessensap en soms word er ook wel port gebruikt. Ik gebruik zelf half water half rode wijn, zo dat de stoofperen net onder staan.

De hoeveelheid suiker hangt een klein beetje af van hoe zoet je de peertjes wil hebben, hou je van zoet voeg dan wat extra suiker toe.

Stoofperen recept

  • 8 stoofperen
  • 0,5 liter rode wijn
  • water tot de peertjes net onder staan
  • 2 kaneelpijpjes
  • 2 stuks steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 100 gram suiker
  • schil van een halve sinaasappel (als plakje eraf gesneden, zonder het wit zodat je deze na het koken eruit kunt halen)

Stoofperen maken

  1. Schil de stoofperen maar laat de steel eraan zitten
  2. Leg ze in de pan, giet er de rode wijn op en vul verder op met water tot ze net onder staan.
  3. Voeg de kaneelstokjes, de suiker, de steranijs, de kruidnagel en de sinaasappelschil toe en breng de peertjes aan de kook
  4. Zet dan het vuur zacht en laat zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn. Na een uurtje zou ik even kijken hoe ver ze zijn. Laat eventueel iets langer opstaan.
  5. Laat de peertjes verder afkoelen in het vocht, de kleur zal dan nog intenser worden als je de stoofpeertjes een nacht in het vocht laat staan.
5.0 from 1 reviews
Stoofperen
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Hoeveelheid: 8 peertjes
Ingrediënten
  • 8 stoofperen
  • 0,5 liter rode wijn
  • water tot de peertjes net onder staan
  • 2 kaneelpijpjes
  • 2 stuks steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 100 gram suiker
  • schil van een halve sinaasappel (als plakje eraf gesneden, zonder het wit zodat je deze na het koken eruit kunt halen)
Bereiding
  1. Schil de stoofpeertjes maar laat de steel eraan zitten
  2. Leg ze in de pan, giet er de rode wijn op en vul verder op met water tot ze net onder staan.
  3. Voeg de kaneelstokjes, de suiker, de steranijs, de kruidnagel en de sinaasappelschil toe en breng de peertjes aan de kook
  4. Zet dan het vuur zacht en laat zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn. Na een uurtje zou ik even kijken hoe ver ze zijn. Laat eventueel iets langer opstaan.
  5. Laat de peertjes verder afkoelen in het vocht, de kleur zal dan nog intenser worden als je de stoofpeertjes een nacht in het vocht laat staan.

 

Dit vind je vast ook leuk
1 reactie
  1. Karin de Graaf says

    Ze zijn bij mij super gelukt, mooi rood en ook nog eens heel erg lekker

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: