Supersnelle tarte tatin – appeltaart

Krijg je onverwachts visite? Dan zet je deze tarte tatin zeer snel op tafel. Even een paar appels schillen en that’s it. We geven ook even de glutenvrije en suikervrije variant voor dit tarte tatin recept. Zo kun je ook nog eens guilt free snoepen van deze overheerlijke appeltaart. Het lekkere van deze omgekeerde appeltaart zit hem in de dunne schijfjes gegrilde appel. Daardoor is deze taart super simpel qua ingrediënten en zeer puur. En buitengewoon lekker ook natuurlijk! Wil je een extra touch geven aan je tarte tatin? Plaats dan eens een laagje amandelspijs onderin. Of maak een tarte tatin met pruimen of peer en kaneel voor een andere smaakbeleving.

Tarte tatin recept

Voor dit makkelijke tarte tatin recept heb je nodig:

  • Een pak glutenvrij bladerdeeg uit de biowinkel
  • 6 of 7 goudrenetten (of peren voor een tarte tatin met peer)
  • Twee kopjes (kokos)suiker (naar keuze)
  • Abrikozenjam (suikervrij bv. Zonnatura)
  • Boter om in te vetten
  • Platte grote lage bakvorm

Eventueel wanneer je je bladerdeeg voor de tarte tatin zelf maakt:

  • 225 gram glutenvrij meel bv Doves Farm Plain White Flour
  • 150 zeer koude plantaardige boter
  • 75 ml ijskoud water
  • 5ml citroensap
  • Snufje zout

Tarte tatin maken

  • Smeer de bakvorm in met een dun laagje boter. Leg de plakjes bladerdeeg in de vorm en prik gaatjes in het deeg.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vier stukken. Snijd van elk stuk plakjes appel in de lengte van ongeveer een halve centimeter dik. Of schil de peren voor een tarte tatin met peer.
  • Leg de appelpartjes in cirkelvorm op het deeg. Begin langs de buitenste rand en werk zo naar het midden toe. Leg ze iets over elkaar.
  • Strooi eventueel suiker over de appelpartjes. Je kunt de appelpartjes ook van tevoren even mengen met wat honing.
  • Plaats de taart een uur in de op 225 graden voorverwarmde oven.
  • Warm de abrikozenjam even op in een pan.
  • Haal de tarte tatin uit de oven en plaats met een eetlepel de jam over de taart.

Bladerdeeg maken:

  • Zeef het meel en plaats dit in een kom. Voeg de boter toe die je eerst even raspt. De boter moet koud blijven! Mix dit alles met vorken door elkaar.
  • Voeg het zout, citroensap en een deel water toe. Meng dit met de vorken. Blijf ijswater toevoegen tot het deeg licht plakkerig is.
  • Bestuif een plank met bloem. Rol het deeg uit in een rechthoek van een halve centimeter dik en plaats dit een uur in de koelkast.
  • Rol het deeg daarna weer uit tot een rechthoek van een halve centimeter dik. Leg het weer een half uur in de koelkast. Herhaal dit twee keer en laat het daarna twee uur in de koelkast liggen.
  • Je kunt eventueel ook meer maken en de rest invriezen. Maak hiervoor vier vierkanten van 3 mm van het deeg. Plaats tussen elke laag bakpapier. Verpak het deeg in een diepvrieszak.

Andere varianten

  • Jamie Oliver maakt de tarte tatin met grote stukken appel, vanille en Calvados. Ook heerlijk en net even anders.
  • Tarte tatin kun je ook prima als hartige taart maken. Bijvoorbeeld met witlof, ui en tomaat.
  • In het favoriete recept van Herman den Blijker karamelliseer je de suiker en plaats je dit over de appels. De traditionele tarte tatin maak je in de pan waarbij je de taart omgekeerd bakt.
Supersnelle tarte tatin - appeltaart
 
Schrijver:
Ingrediënten
  • Een pak glutenvrij bladerdeeg uit de biowinkel
  • 6 of 7 goudrenetten (of peren voor een tarte tatin met peer)
  • Twee kopjes (kokos)suiker (naar keuze)
  • Abrikozenjam (suikervrij bv. Zonnatura)
  • Boter om in te vetten
  • Platte grote lage bakvorm
  • Eventueel wanneer je je bladerdeeg voor de tarte tatin zelf maakt:
  • 225 gram glutenvrij meel bv Doves Farm Plain White Flour
  • 150 zeer koude plantaardige boter
  • 75 ml ijskoud water
  • 5ml citroensap
  • Snufje zout
Bereiding
  1. Smeer de bakvorm in met een dun laagje boter. Leg de plakjes bladerdeeg in de vorm en prik gaatjes in het deeg.
  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vier stukken. Snijd van elk stuk plakjes appel in de lengte van ongeveer een halve centimeter dik. Of schil de peren voor een tarte tatin met peer.
  3. Leg de appelpartjes in cirkelvorm op het deeg. Begin langs de buitenste rand en werk zo naar het midden toe. Leg ze iets over elkaar.
  4. Strooi eventueel suiker over de appelpartjes. Je kunt de appelpartjes ook van tevoren even mengen met wat honing.
  5. Plaats de taart een uur in de op 225 graden voorverwarmde oven.
  6. Warm de abrikozenjam even op in een pan.
  7. Haal de tarte tatin uit de oven en plaats met een eetlepel de jam over de taart.
  8. Bladerdeeg maken:
  9. Zeef het meel en plaats dit in een kom. Voeg de boter toe die je eerst even raspt. De boter moet koud blijven! Mix dit alles met vorken door elkaar.
  10. Voeg het zout, citroensap en een deel water toe. Meng dit met de vorken. Blijf ijswater toevoegen tot het deeg licht plakkerig is.
  11. Bestuif een plank met bloem. Rol het deeg uit in een rechthoek van een halve centimeter dik en plaats dit een uur in de koelkast.
  12. Rol het deeg daarna weer uit tot een rechthoek van een hlave centimeter dik. Leg het weer een half uur in de koelkast. Herhaal dit twee keer en laat het daarna twee uur in de koelkast liggen.
  13. Je kunt eventueel ook meer maken en de rest invriezen. Maak hiervoor vier vierkanten van 3 mm van het deeg. Plaats tussen elke laag bakpapier. Verpak het deeg in een diepvrieszak.

 

 

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: