Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Heerlijk recept om Thaise papaya salade te maken

Licht en verfrissend. Dat is precies wat je verwacht van een groene papaya salade. Dit Thaise, en ook Vietnamese gerecht, is een klassieker en wordt geserveerd als bijgerecht.
thaise papaya salade

Licht en verfrissend. Dat is precies wat je verwacht van een groene papaya salade. Dit Thaise, en ook Vietnamese gerecht, is een klassieker en wordt geserveerd als bijgerecht. Toch is de Thaise papaya salade, ook bekend als som tum, erg eenvoudig om zelf te maken. Met slechts een handvol ingrediënten maak je dit gerecht eenvoudig zelf. Het mooie aan deze salade is dat het erg gezond is en eens wat anders is dan westerse salades. Helaas moet je voor een aantal ingrediënten wel even naar jouw lokale toko. Gedroogde garnalen, kousenband en bird’s eye chilies kun je vaak niet vinden in de supermarkt. Ook de papaya is niet altijd verkrijgbaar. Vaak kun je deze vinden bij een goede groenteboer of wederom bij jouw lokale toko. Dit recept voor groene papaya salade is bedoeld als bijgerecht. Je kunt bij de papaya salade garnalenkroepoek serveren. Groene papaya salade wordt namelijk vaak hiermee geserveerd. Leg wat van de salade op de kroepoek en eet dit vervolgens samen op. Hierdoor heb je meerdere structuren waarvan je kunt genieten van jouw eigen gemaakt groene papaya salade.

Aanpassingen aan dit recept voor Thaise papaya salade

Dit recept voor groene papaya salade is zeer eenvoudig om aan te passen naar eigen smaak. Ben je bijvoorbeeld vegetarisch dan kun je de gedroogde garnalen en vissaus vervangen voor sojasaus en tamarindepasta. Dit geeft een vergelijkbare smaak en kun je toch genieten van je zelfgemaakte knapperige Thaise papaya salade. Ook kun je andere noten toevoegen naar smaak. Je kunt bij dit recept ook wat rijstnoedels toevoegen met gebakken garnalen om er een maaltijdsalade van te maken. Al met al is dit een zeer bewerkelijk recept voor Thaise papaya salade die je zeer eenvoudig zelf kunt maken.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Licht en verfrissend. Dat is precies wat je verwacht van een groene papaya salade. Dit Thaise, en ook Vietnamese gerecht, is een klassieker en wordt geserveerd als bijgerecht.

Hoeveelheid1 Portie
Voorbereidingstijd15 minKooktijd5 minTotale tijd20 min

 1 groene papaya
 3 tenen knoflook
 3 bird's eye chili's
 1 el gedroogde garnalen
 1 el cashewnoten of pinda's
 4 cherrytomaatjes
 2 el vissaus
 2 el limoensap
 2 el palmsuiker
 100 g kousenband

1

Week de gedroogde garnalen in lauwwarm water.

2

Maak de papaya schoon en snijdt deze julienne met bijvoorbeeld een mandoline en voeg alles toe aan een mengbak.

3

Maak de knoflook schoon en doe deze in een vijzel. Voeg vervolgens de rode pepertjes en suiker toe. Maak hiervan een grove pasta. Voeg vervolgens de gedroogde garnalen en noten toe. Crush dit door totdat alles fijn is.

4

Als de kousenband nog niet gaar is, blancheer deze kort totdat het beetgaar is en voeg toe aan de salade.

5

Snijd de tomaatjes doormidden en voeg deze toe aan de papayasalade. Breng het geheel op smaak met limoensap, de garnalenpasta en vissaus. Breng het ten slotte op smaak met zout en peper.

Ingrediënten

 1 groene papaya
 3 tenen knoflook
 3 bird's eye chili's
 1 el gedroogde garnalen
 1 el cashewnoten of pinda's
 4 cherrytomaatjes
 2 el vissaus
 2 el limoensap
 2 el palmsuiker
 100 g kousenband

Instructies

1

Week de gedroogde garnalen in lauwwarm water.

2

Maak de papaya schoon en snijdt deze julienne met bijvoorbeeld een mandoline en voeg alles toe aan een mengbak.

3

Maak de knoflook schoon en doe deze in een vijzel. Voeg vervolgens de rode pepertjes en suiker toe. Maak hiervan een grove pasta. Voeg vervolgens de gedroogde garnalen en noten toe. Crush dit door totdat alles fijn is.

4

Als de kousenband nog niet gaar is, blancheer deze kort totdat het beetgaar is en voeg toe aan de salade.

5

Snijd de tomaatjes doormidden en voeg deze toe aan de papayasalade. Breng het geheel op smaak met limoensap, de garnalenpasta en vissaus. Breng het ten slotte op smaak met zout en peper.

Thaise papaya salade

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier