Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Eenvoudig Tongfiletrecept met remouladesaus

Een eenvoudig gerecht om zelf te maken: gebakken zeetong met remouladesaus. Je hebt het gemaakt in een handomdraai!
lekkere tongfilet

Gebakken zeetong is een van de gerechten die je in menig restaurant ziet. En terecht, de vis heeft een zeer verfijnde smaak en is ook nog eens eenvoudig om zelf te maken. Dit komt, doordat de vis enkel gebakken hoeft te worden in (geklaarde boter). Je kunt ervoor kiezen om de vis eventueel ook nog af te blussen met een scheut witte wijn. Zeetong en tongen zijn in principe het gehele jaar verkrijgbaar. Toch zijn ze het meest smaakvol in de periode juni tot en met januari. De periode februari tot en met mei is de paaitijd van de tongen. Hierdoor is het vlees zeer mager en bevat de vis ook nog eens kuit. Gebakken kuit is heerlijk, echter lopen de meningen over kuit uiteen. Het lekkerst is om een volledig gerecht te maken met tongfilets met bijpassende groenten en een lekkere saus. Naast bakken kun je (zee)tong ook op andere manieren bereiden. Hierbij kun je denken aan bereidingen zoals pocheren, sous-vide garen en stomen.  

Welke groenten passen het beste als je gebakken zeetong gaat maken

Afhankelijk van het seizoen, kun je het gehele jaar de groenten aanpassen. Je kunt de groenten bijvoorbeeld roosteren in de oven of gekookt erbij eten. Passende groenten bij gebakken zeetong is bijvoorbeeld bloemkool, aardappel, (groene) asperge, knoflook, tomaat en knolselderij. Al deze groenten hebben een verfijnde smaak waardoor ze perfect passen bij gebakken zeetong. Natuurlijk zijn er talloze bereidingen mogelijk met de groenten. Toch hoeft het allemaal niet moeilijk te zijn. Een klassieker is gebakken krieltjes. Daarnaast kun je eventueel gebakken worteltjes of geblancheerde groenten zelf bijmaken zoals geblancheerde bloemkool. Een andere aanrader bij dit tongfilet recept is geroosterde prei uit de oven.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

Gebakken zeetong is een van de meest eenvoudige manieren om zeetong te serveren. Met enkel wat remouladesaus heb je een feest op het bord.

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd5 minKooktijd25 minTotale tijd30 min

 4 zeetongen
 bloem
 zout en peper
 300 g krielen
 0,50 winterpeen
 2 preien
 1 recept remouladesaus

1

Was, indien nodig, de krielen. Breng een pan met gezouten water aan de kook en voeg de krielen toe. Kook ze af tot ze beetgaar gaan.

2

Zet de oven aan op 180 graden Celsius.

3

Giet de krielen af en laat ze uitstomen.

4

Maak de wortel schoon en snijd deze in halve ringen. Breng ze op smaak met zout en peper en voeg wat olie toe en rooster ze vervolgens in de oven voor 20 minuten, of tot ze gaar zijn.

5

Snijd ondertussen de prei in hele ringen. Breng deze ook op smaak met zout en peper en rooster deze 10 minuten of tot ze licht goudbruin zijn.

6

Zet 2 pannen op het vuur met beiden wat olie. Bloem de zeetongfilets en bak de zeetong goudbruin op middelhoog vuur.

7

Bak de zeetongen goudbruin aan beide kanten. Voeg, zodra je de zeetong aan een kant goudbruin gebakken hebt, boter toe en draai het vuur iets lager.

8

Bak in de andere pan de krielen goudbruin. Serveer de zeetongfilets samen met de gebakken krielen, remouladesaus en geroosterde wortel en prei.

Ingrediënten

 4 zeetongen
 bloem
 zout en peper
 300 g krielen
 0,50 winterpeen
 2 preien
 1 recept remouladesaus

Instructies

1

Was, indien nodig, de krielen. Breng een pan met gezouten water aan de kook en voeg de krielen toe. Kook ze af tot ze beetgaar gaan.

2

Zet de oven aan op 180 graden Celsius.

3

Giet de krielen af en laat ze uitstomen.

4

Maak de wortel schoon en snijd deze in halve ringen. Breng ze op smaak met zout en peper en voeg wat olie toe en rooster ze vervolgens in de oven voor 20 minuten, of tot ze gaar zijn.

5

Snijd ondertussen de prei in hele ringen. Breng deze ook op smaak met zout en peper en rooster deze 10 minuten of tot ze licht goudbruin zijn.

6

Zet 2 pannen op het vuur met beiden wat olie. Bloem de zeetongfilets en bak de zeetong goudbruin op middelhoog vuur.

7

Bak de zeetongen goudbruin aan beide kanten. Voeg, zodra je de zeetong aan een kant goudbruin gebakken hebt, boter toe en draai het vuur iets lager.

8

Bak in de andere pan de krielen goudbruin. Serveer de zeetongfilets samen met de gebakken krielen, remouladesaus en geroosterde wortel en prei.

Eenvoudig Tongfiletrecept met remouladesaus

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier