Eenvoudig Tongfiletrecept met remouladesaus

Printen

Eenvoudig Tongfiletrecept met remouladesaus

gebakken zeetong

Gebakken zeetong is een van de gerechten die je in menig restaurant ziet. En terecht, de vis heeft een zeer verfijnde smaak en is ook nog eens eenvoudig om zelf te maken. Dit komt, doordat de vis enkel gebakken hoeft te worden in (geklaarde boter). Je kunt ervoor kiezen om de vis eventueel ook nog af te blussen met een scheut witte wijn. Zeetong en tongen zijn in principe het gehele jaar verkrijgbaar. Toch zijn ze het meest smaakvol in de periode juni tot en met januari. De periode februari tot en met mei is de paaitijd van de tongen. Hierdoor is het vlees zeer mager en bevat de vis ook nog eens kuit. Gebakken kuit is heerlijk, echter lopen de meningen over kuit uiteen. Het lekkerst is om een volledig gerecht te maken met tongfilets met bijpassende groenten en een lekkere saus. Naast bakken kun je (zee)tong ook op andere manieren bereiden. Hierbij kun je denken aan bereidingen zoals pocheren, sous-vide garen en stomen.  

Welke groenten passen het beste als je gebakken zeetong gaat maken

Afhankelijk van het seizoen, kun je het gehele jaar de groenten aanpassen. Je kunt de groenten bijvoorbeeld roosteren in de oven of gekookt erbij eten. Passende groenten bij gebakken zeetong is bijvoorbeeld bloemkool, aardappel, (groene) asperge, knoflook, tomaat en knolselderij. Al deze groenten hebben een verfijnde smaak waardoor ze perfect passen bij gebakken zeetong. Natuurlijk zijn er talloze bereidingen mogelijk met de groenten. Toch hoeft het allemaal niet moeilijk te zijn. Een klassieker is gebakken krieltjes. Daarnaast kun je eventueel gebakken worteltjes of geblancheerde groenten zelf bijmaken zoals geblancheerde bloemkool. Een andere aanrader bij dit tongfilet recept is geroosterde prei uit de oven.

Remouladesaus maken bij de gebakken zeetong

Ingrediënten remouladesaus

·         1 sjalotje

·         Een scheut dragonazijn

·         Zout en peper

·         1 augurk

·         150 milliliter mayonaise

·         Kervel

Bereidingswijze remouladesaus:

ü  Snipper het sjalotje

ü  Snijd de augurk in blokjes

ü  Hak de kervel

ü  Meng vervolgens alle ingrediënten met elkaar en breng op smaak met zout en peper

  • Auteur: Daniël Vergouwen
  • Bereidingstijd: 5
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 30

Ingrediënten

·         4 zeetongen (gefileerd)

·         Bloem

·         Zout en peper

·         300 gram krielen

·         Halve wortel

·         2 preien

·         1 recept remouladesaus

Instructies

ü  Was, indien nodig, de krielen

ü  Zet de oven aan op 180 graden Celsius

ü  Breng een pan met gezouten water aan de kook en voeg de krielen toe

ü  Kook ze af tot ze beetgaar gaan.

ü  Giet de krielen af en laat ze uitstomen

ü  Maak de wortel schoon en snijd deze in halve ringen.

ü  Breng ze op smaak met zout en peper en voeg wat olie toe en rooster ze vervolgens in de oven voor 20 minuten, of tot ze gaar zijn.

ü  Snijd ondertussen de prei in hele ringen. Breng deze ook op smaak met zout en peper en rooster deze 10 minuten of tot ze licht goudbruin zijn.

ü  Zet 2 pannen op het vuur met beiden wat olie.

ü  Bloem de zeetongfilets en bak de zeetong goudbruin op middelhoog vuur.

ü  Bak de zeetongen goudbruin aan beide kanten. Voeg, zodra je de zeetong aan een kant goudbruin gebakken hebt, boter toe en draai het vuur iets lager.

ü  Bak in de andere pan de krielen goudbruin

ü  Serveer de zeetongfilets samen met de gebakken krielen, remouladesaus en geroosterde wortel en prei

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website