Vlierbloesem ijs
Daar is ie weer, de vlierbloesem maar nu verwerkt in lekker vlierbloesem ijs. Vlierbloesem heeft een uitgesproken smaak en je houd er van of niet maar van de liefhebber van de vlierbloesem is dit ijs echt een must om een keer te maken. Het is wel handig als je een ijsmachine hebt, de structuur van ijs word vaak veel lekkerder als je het in een ijsmachine maakt, zo krijg je geen ijskristallen want die wil je natuurlijk niet in dat goddelijke ijs!
Eigenlijk maak ik gewoon een basis van roomijs waarbij ik bij het maken de vlierbloesems een nacht heb laten aromatiseren in de melk. Begin bij voorkeur dan ook een dag eerder met het maken van dit ijs. Zet de melk samen met daarin de vlierbloesem schermen afgedekt in de koelkast. Zo neemt de melk de smaak van de vlierbloesems al op.
Verder had ik al eerder vlierbloesem siroop gemaakt en daar heb ik op het laatst nog een scheutje van bij gedaan, dit ijs had echt een goede vlierbloesem smaak en hiermee kun je variëren hoe sterk je de smaak wil laten terugkomen. Proef je compositie (zo heet het mengsel van suiker, eidooier en melk) en maak eventueel iets verder op smaak met een extra scheutje vlierbloesem siroop maar dit hoeft niet! Heb je dus geen vlierbloesem siroop dan kun je het ook achterwege laten.
Schud de verse vlierbloesem schermen uit en doe ze in een pan.
Giet de melk erover en zet afgedekt weg in de koelkast voor een nacht.
Doe de 2 blaadjes gelatine in een bakje en giet er koud water op tot de gelatine onder staat.
Voeg de room toe aan de melk.
Breng de melk met de room met de vlierbloesem schermen aan de kook.
Giet de melk daarna door een zeef en vang de melk op.
Roer in een beslagkom de eidooiers met de suiker tot een gladde massa.
Giet langzaam de gekookte en gezeefde melk al roerend bij het eidooiermengsel.
Giet vervolgens een ei/melk mengsel terug in de pan en verwarm langzaam tot 80 graden.
Blijf de melk continue in beweging houden door met een spatel achtjes te draaien in de melk.
Zodra de melk 80 graden is zet het vuur uit en knijp de gelatineblaadjes goed uit.
Voeg deze nu bij de melk en roer goed door.
Giet het mengsel door een fijne zeef en zet de kom met de compositie (het net gemaakte mengsel heet zo) in een bak met koud water zodat het goed afkoelt.
Zet het afgekoelde mengsel nu bij voorkeur nog enkele uren in de koelkast om te “rijpen” (Het rijpen van de compositie geeft het ijs bij het draaien een smeuïge en luchtige structuur).
Giet het vervolgens in de ijsmachine en draai het tot ijs.
Schep het ijs vervolgens in een diepvriesbak en zet in de vriezer.
Wil je het ijs nu gebruiken zet de bak dan even voor 10 minuten in de koelkast voordat je het gaat scheppen, dit schept een stuk makkelijker.
Bestrooi bij het serveren nog wat verse vlierbloesem bloemetjes over het ijs of eet met verse aardbeien.
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Schud de verse vlierbloesem schermen uit en doe ze in een pan.
Giet de melk erover en zet afgedekt weg in de koelkast voor een nacht.
Doe de 2 blaadjes gelatine in een bakje en giet er koud water op tot de gelatine onder staat.
Voeg de room toe aan de melk.
Breng de melk met de room met de vlierbloesem schermen aan de kook.
Giet de melk daarna door een zeef en vang de melk op.
Roer in een beslagkom de eidooiers met de suiker tot een gladde massa.
Giet langzaam de gekookte en gezeefde melk al roerend bij het eidooiermengsel.
Giet vervolgens een ei/melk mengsel terug in de pan en verwarm langzaam tot 80 graden.
Blijf de melk continue in beweging houden door met een spatel achtjes te draaien in de melk.
Zodra de melk 80 graden is zet het vuur uit en knijp de gelatineblaadjes goed uit.
Voeg deze nu bij de melk en roer goed door.
Giet het mengsel door een fijne zeef en zet de kom met de compositie (het net gemaakte mengsel heet zo) in een bak met koud water zodat het goed afkoelt.
Zet het afgekoelde mengsel nu bij voorkeur nog enkele uren in de koelkast om te “rijpen” (Het rijpen van de compositie geeft het ijs bij het draaien een smeuïge en luchtige structuur).
Giet het vervolgens in de ijsmachine en draai het tot ijs.
Schep het ijs vervolgens in een diepvriesbak en zet in de vriezer.
Wil je het ijs nu gebruiken zet de bak dan even voor 10 minuten in de koelkast voordat je het gaat scheppen, dit schept een stuk makkelijker.
Bestrooi bij het serveren nog wat verse vlierbloesem bloemetjes over het ijs of eet met verse aardbeien.
Scheid de eidooiers in een kom, voeg de suiker toe en klop wit tot een ruban.
Haal de melk van het vuur en giet de melk beetje bij beetje en al roerend bij het opgeklopte eigeel. Giet alles terug in de kookpot en zet terug op een zacht vuurtje tot het schuim weg is en de crème ingedikt is (ongeveer 6 min)
Blijf op een laag vuur doorroeren om het eigeel te binden zonder dat het kookt (=80 graden)
Koel snel af zodat het eigeel niet kan schiften
Is dezelfde basis als een Crème Anglaise…