Vlierbloesem, je ziet ze momenteel overal en dus is het tijd om vlierbloesem siroop te maken voordat die mooie vlierbloesems vlierbessen zijn geworden. Het maken van vlierbloesem siroop is zo makkelijk dat je het gewoon een keer gedaan moet hebben. De smaak is heel uitgesproken en je moet er echt van houden. Vlierbloesem siroop zie je regelmatig terugkomen in verschillende recepten dus ik zou zeggen…..lekker vlierbloesem siroop maken.
Als je de vlierbloesems gaat plukken neem dan mooie schermen waar zo min mogelijk insecten opzitten en schut de schermen goed uit.
Kook het water samen met de suiker in een pan tot de suiker goed opgelost is.
Neem een weckpot en doe daar de bloemschermen in, zoveel mogelijk ontdaan van takjes en goed uitgeschut om eventuele insecten te verwijderen.
Snijd de 2 citroenen in plakjes en steek deze tussen de bloemschermen in de weckpot.
Giet het warme suiker/water mengsel op de bloemen en doe de pot dicht.
Laat enkele dagen staan en schut de pot elke keer even om.
Na 2 of 3 dagen kun je het mengsel op een zeef gooien en vang je het vocht op in een pan.
Breng het mengsel aan de kook en giet het dan eventueel nog door een passeerdoek (of natte schone theedoek) en bewaar het siroop in schone uitgekookte flessen of in een weckpot.
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Als je de vlierbloesems gaat plukken neem dan mooie schermen waar zo min mogelijk insecten opzitten en schut de schermen goed uit.
Kook het water samen met de suiker in een pan tot de suiker goed opgelost is.
Neem een weckpot en doe daar de bloemschermen in, zoveel mogelijk ontdaan van takjes en goed uitgeschut om eventuele insecten te verwijderen.
Snijd de 2 citroenen in plakjes en steek deze tussen de bloemschermen in de weckpot.
Giet het warme suiker/water mengsel op de bloemen en doe de pot dicht.
Laat enkele dagen staan en schut de pot elke keer even om.
Na 2 of 3 dagen kun je het mengsel op een zeef gooien en vang je het vocht op in een pan.
Breng het mengsel aan de kook en giet het dan eventueel nog door een passeerdoek (of natte schone theedoek) en bewaar het siroop in schone uitgekookte flessen of in een weckpot.
Notes
Nog meer lekkere recepten met vlierbloesem
Bekijk alle vlierbloesem recepten
Kun je vlierbloesem rauw eten?
In tegenstelling tot de vlierbessen kun je de vlierbloesem wel rauw eten. Je hebt vast wel eens gehoord dat je op moet passen dat je niet de giftige vlierbloesem moet nemen maar welke is dat dan en hoe weet je nou dat je de juiste vlierbloesem hebt?
Welke vlierbloesem is giftig.
De gewone vlierbloesem kun je prima eten en er siroop van maken. Je herkent de normale vlierbloesem aan de vlakke witte bloesemschermen zie de foto hieronder.
Op onderstaande foto zie je de bloesem van de kruidvlier. Zoals je ziet daar de bloementjes iets verder uit elkaar en hebben een boller scherm dan de gewone vlier. In Nederland is de kruidvlier zeer zeldzaam en sterk afgenomen in aantal.
De bladeren, vruchten en zaden van de kruidvlier bevatten giftige stofjes en zijn daarom niet eetbaar.
Gewone niet giftige vlierbessen
De gewone niet giftige vlierbessen hangen in trosjes naar beneden zoals op onderstaande foto.
Welke vlierbessen zijn giftig.
De kruidvlier is wel giftig en hebben de bessen in schermen omhoog staan zoals in de foto hieronder. Zo zie je duidelijk of te maken hebt met giftige of niet giftige vlierbessen.
Lekker recept om zelf vlierbloesemsiroop te maken. Heerlijk om te drinken met ijswater of door de yoghurt mmm
Vlierbloesem wordt bruin wanneer je het in warme bokalen doet. Bokalen zijn warm omdat ze net gesteriliseerd zijn en om de temperatuur overgang van het suiker water aan te kunnen. Geen handig recept.