In deze koopgids
Van welk materiaal zijn goede braadpannen gemaakt
Braadpannen, ook wel sudderpannen genaamd, worden gemaakt van bijna alle soorten materialen. Wil je echter een goede braadpan dan kun je je het beste beperken tot één van onderstaande materialen.
Gietijzeren braadpan
Een gietijzeren braadpan is een vertrouwde keuze. Al sinds jaar en dag wordt er gebruik gemaakt van dit materiaal. Waarschijnlijk ken je de zware gietijzeren braadpannen nog wel uit de keuken van je oma vroeger. Gietijzer is uitstekend geschikt voor het koken op hoge temperaturen. Het materiaal en de dikte van de pan zorgt immers voor een goede warmtebestgeleiding en warmtevastheid. Een gietijzeren braadpan is geschikt voor iedere warmtebron en kan ook in de oven worden geplaatst. De moderne versie van deze “ouderwetse” braadpan heet een Dutch oven. Deze kan ook buiten op een kampvuur gebruikt worden. Zorg echter bij dit soort pannen wel voor dat je deze goed laat drogen anders kunnen ze gaan roesten.
Lees ook: dit is de beste gietijzeren braadpan
Geëmailleerd gietijzer
Bij braadpannen van geëmailleerd gietijzer hoef je niet bang te zijn voor roestvorming. Het emaille zorgt voor een beschermende laag. Daarnaast zal het emaille voorkomen dat er geurtjes uit je gerecht in je pan blijven hangen. Het nadeel is wel dat dit materiaal gevoelig is voor vallen en stoten. Je moet zien te voorkomen dat emaille afbrokkelt. Dit soort pannen kun je beter niet in de vaatwasser stoppen.
RVS braadpan
Ook RVS is een uitstekende optie als je een braadpan gaat aanschaffen. Vooral de onderhoudsvriendelijkheid is een groot voordeel van dit materiaal. Een RVS pan kun je immers zonder problemen in de vaatwasmachine stoppen. Daarnaast hoef je uiteraard niet bang te zijn dat de pan gaat roesten en zijn dit soort pannen ook met betrekking tot het gewicht erg handzaam. Het is wel even opletten dat de pan steeds ontvet wordt om temperatuurverschillen te voorkomen.
Aan welke eisen voldoet de ideale braadpan?
Een braadpan moet niet alleen de juiste afmeting hebben en van een goede kwaliteit zijn, maar vooral de warmtegeleiding is belangrijk. Een braadpan met een goede warmtegeleiding zal de beschikbare warmte gelijkmatig verdelen. Je kunt er als kok op vertrouwen dat de pan overal dezelfde temperatuur heeft. Hierdoor heb je als kok de volledige controle over je pan.
Braadpan kopen
Als je op zoek bent naar een braadpan van top kwaliteit overweeg dan zeker eens een braadpan van Le Creuset. Dit merk staat namelijk al jaren bekend staat bekend om haar prachtige gietijzeren pannen. De producten worden met veel aandacht geproduceerd en hebben een tijdloze uitstraling. Het materiaal zorgt een gelijkmatige verdeling van de warmte. De producten zijn geschikt voor alle warmtebronnen.
Geef een reactie