Als je last hebt van een tarwe allergie ben je overgevoelig voor een specifiek eiwit dat voorkomt in tarwe producten. Hoewel je in dat geval wat beperkter bent met betrekking tot wat je mag eten, of wat je kunt verdragen, moet je wel ervoor zorg dragen dat er geen tekort krijgt aan specifieke voedingsstoffen. Daarom is het goed te weten wat je eet je bij een tarwe allergie om te zorgen voor een uitgebalanceerd voedingspatroon.
In deze koopgids
Wanneer is er sprake van een tarwe allergie?
Een tarwe allergie is een vorm van voedselallergie zoals ook het geval is bij bijvoorbeeld een pinda allergie, een koemelkallergie of een allergische reactie op gluten. Er is sprake van een tarwe allergie als het immuunsysteem van het lichaam ten onrechte wordt geactiveerd op een specifiek eiwit in deze voedingsstof. Tarwe is opgebouwd uit meerdere eiwitten waarbij globuline en albumine een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken. Deze eiwitten worden allergenen genoemd als het lichaam deze stoffen als lichaamsvreemd beoordeeld en hiervoor het immuunsysteem in werking stelt om de stoffen te verdringen. In dat geval is er dus sprake van een allergische reactie op tarwe.
Symptomen van een allergische reactie op tarwe
De symptomen van een allergische reactie op tarwe kunnen veelzijdig van aard zijn. De meest voorkomende symptomen bij een allergie voor tarwe zijn dan ook onder andere een prikkelbare darm syndroom in combinatie met astma, eczeem, netelroos, zwelling, krampen of hooikoorts. Dit zijn klachten die al binnen enkele minuten na het contact met het allergeen merkbaar kunnen zijn. Dit kan echter ook enkele uren duren.
Een arts kan vaststellen dat er sprake is van een tarwe allergie aan de hand van een bloedtest. Daarnaast kan er gekozen worden voor een huidtest of een eliminatie provocatie. Een tarwe allergie is niet te genezen. De beste keuze in dit geval is door contact met de bron te vermijden. Dit betekent in de praktijk dat je het eetpatroon moet aanpassen.
Verschil tarwe allergie en glutenintolerantie (coeliakie)
Voordat we je inzicht geven wat je eet bij een tarwe allergie is het goed om het verschil tussen tarwe allergie en een glutenintolerantie (coeliakie) onder je aandacht te brengen. Deze termen worden in de praktijk nog wel eens door elkaar gehaald. Het belangrijkste verschil is dat bij een intolerantie je immuunsysteem niet in werking zal treden. In geval van coeliakie is er sprake van een beschadiging aan de darmwand waardoor voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Hierbij is het goed te beseffen dat de “gluten” de naam is van een eiwit dat te vinden is in graansoorten als tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Mensen die last hebben van glutenintolerantie mogen dus geen tarweproducten hebben. Mensen die een tarwe allergie hebben kunnen wel gluten houdende producten verdragen met uitzondering dus van tarweproducten.
Wat mag je eten bij een tarwe allergie?
het is volkomen logisch dat de vraag ontstaat wat je mag eten bij een tarwe allergie als deze overgevoeligheid is vastgesteld. Tarwe wordt immers veelvuldig als ingrediënt gebruikt. Dit bestanddeel is terug te vinden in diverse soorten brood, koek, muesli, gebak, pasta, vermicelli, vleeswaren, hagelslag, candybars en producten die meel, bakmeel, bloem of tarwezetmeel. Het is echter wel van belang dat de betreffende persoon die allergisch is voor tarwe wel voldoende vitamine B, mineralen en voedingsvezel binnen krijgt. Hiervoor kun je zorgdragen door producten te gebruiken waar tarwe is vervangen door andere granen zoals haver, rogge, gerst, maïs en boekweit.
Let op, spelt is minder geschikt omdat de eiwitten in deze voedingsstof vergelijkbare karakteristieke eigenschappen hebben als globuline en albumine. Hierdoor kan een kruisreactie (vergelijkbare allergische klachten) ontstaan. Dit wil je nu net juist voorkomen!
Geef een reactie