Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Wat is de basis van het Griekse drankje frappe: een verfrissend ijskoffiedrankje met een twist

Griekse drankje frappe

Het beste aan vakanties is natuurlijk altijd datgene wat je mee terugneemt. Denk aan lekkere recepten voor maaltijden en drankjes. Ook in Griekenland vind je van alles. Maar wat is de basis van het Griekse drankje frappe? Het is natuurlijk wel heel interessant om dit ook gewoon thuis te kunnen maken. Zo kan je zo nu en dan nog eens wegdromen bij de tijden die je beleefd hebt in dit mooie Zuid-Europese land. En het is natuurlijk ook gewoon leuk om te maken wanneer je bezoek krijgt. Op die manier kan je iets serveren wat ze nergens anders krijgen. Alle reden om dus eens dieper dit artikel in te duiken en alles over dit verfrissende drankje te leren!

Het maken van een Griekse frappe hoeft helemaal niet lastig te zijn. Zo kan je dus gewoon een stukje van je fijne vakantie mee terug naar huis nemen en er keer op keer weer opnieuw van genieten!

Natuurlijk kan je in dit artikel vooral de basis van het maken van de frappe leren. Het is altijd mogelijk om er je eigen draai aan te geven. Dat kan natuurlijk wel heel aantrekkelijk zijn. Pas het net een beetje aan, aan je eigen smaak. Maar wanneer je het doet, dan stellen we wel op prijs dat je het ons ook laat weten!

Ik was zelf nog niet eerder in Griekenland geweest, maar ik kende het drankje frappe natuurlijk wel. Pas toen ik me erin ging verdiepen ontdekte ik de geschiedenis van dit drankje. Dit heeft het voor mij eigenlijk alleen maar interessanter gemaakt. Ik geniet er tegenwoordig vaker van dan ooit. Zeker op warme dagen is het een echte traktatie om voor te gaan.

Wat is de basis van het Griekse drankje frappe: een verfrissend ijskoffiedrankje met een twist

Wat is frappe?

Wanneer je weleens naar Griekenland bent geweest, dan ken je dit drankje wel. Maar ook buiten de Griekse landsgrenzen is het tegenwoordig behoorlijk bekend. Het is een drankje dat je het best kan omschrijven als een variant op ijskoffie. Het is namelijk een verkoelend drankje, maar wel met de kick van cafeïne. Daardoor is het dus perfect om te gebruiken om op gang te komen met je koffieshot, maar dan passend bij het warme klimaat waarin je zit.

De rol van koffie

Het geheime ingrediënt van een goede frappe is de juiste koffie. Daarvoor kan je namelijk niet zomaar elke soort gebruiken. Het is belangrijk om oploskoffie te gebruiken. Bij voorkeur is dit dan ook nog eens een echte Griekse soort. Dit is namelijk ook de reden waarom hij daar anders smaakt dan hier. De samenstelling van de oploskoffie is vaak net even anders. En dat merk je dus aan de smaak van je drankje wanneer het eenmaal klaar is.

Wat heb je verder nodig?

Natuurlijk is de oploskoffie belangrijk, maar het is niet het enige wat je nodig hebt. Ook suiker, ijsklontjes, water en melk zijn nodig om het drankje precies goed te krijgen. Eventueel kan je er dus nog je eigen draai aan geven door een andere smaakmaker extra toe te voegen. Of door de suiker of melk te vervangen door een substituut. Dit kan ook handig zijn wanneer je bijvoorbeeld allergieën hebt of een bepaald dieet volgt.

De bereiding

Het begint met de oploskoffie. Daar doe je de suiker bij, ongeveer 2 TL. Dan doe je er een scheutje ijskoud water bij, maar houd het bij een scheutje. Nu moet je alles mixen tot een consistente massa die niet zo uit je glas loopt. Dan doe je er ijsklontjes bij en kan je eventueel een druppeltje melk toevoegen. Vervolgens voeg je weer ijskoud water toe. Met een roerstokje kan je het geheel nog eens roeren en dan ben je er klaar voor.

Wanneer geniet je het meest?

De frappe is op twee momenten het lekkerst. Het eerste moment is ’s ochtends op warme dagen. Je hebt een koffie nodig om op gang te komen, maar daar is het al vroeg veel te warm voor. Dan kan een frappe je precies bieden wat je nodig hebt. Het andere moment is juist wanneer je ’s middags op een vrije dag in de volle zon zit te genieten. Dan is het juist de verkoeling die je zoekt en die vind je in dit ijskoude drankje. Dat maakt het dus ook een aantrekkelijk moment.

Veelgestelde vragen: wat is de basis van het Griekse drankje frappe?

Hoe sterk moet frappe zijn?

Het maakt uit hoe sterk frappe is. Wanneer je een echte wilt maken, die in de buurt komt van het drankje zoals je dat in Griekenland krijgt, dan is het wel belangrijk om sterke oploskoffie te gebruiken. Daarom wordt de echte Griekse ook aangeraden.

Wat kan je allemaal toevoegen?

Wat jij lekker vindt kan je allemaal toevoegen aan je frappe. Er zijn wel enkele ingrediënten die je wat vaker ziet dan andere. In de eerste plaats gaat het dan om slagroom. Dit maakt het net wat meer een ijsgerecht. De andere is karamelsaus. Dat maakt het wat meer ijskoffie.

Kan je frappe altijd drinken?

Frappe drinken kan op zich altijd. Wel is het belangrijk om te beseffen dat er dus behoorlijk wat cafeïne in zit. Daar moet je wel voorzichtig mee zijn. Het is bekend dat cafeïne toch wel wat lichamelijke ongemakken veroorzaakt in hoge doses. 

Conclusie

Wat is de basis van het Griekse drankje frappe? Als je daar heel eerlijk in moet zijn, dan is het toch wel de Griekse oploskoffie. Die is eigenlijk niet te vergelijken met de Nederlandse variant. Daar komt dus ook de specifieke smaak vandaan. Natuurlijk is het wel belangrijk om ook voor wat suiker en melk te zorgen. Zoals ijskoud water en ijsklontjes belangrijk zijn om het echt koel te krijgen en houden. Je kan ook zelf wat toevoegen als je dat lekker vindt. Om er het beste uit te halen, is het belangrijk om de stappen van de bereiding goed te volgen. Zo kan je net zo hard genieten als in Griekenland!

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!