Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Wat is de goedkoopste supermarkt? Een prijsvergelijking van populaire supermarkten

wat is de goedkoopste supermarkt?

De kosten voor boodschappen zijn hoger dan ooit.  Wat is de goedkoopste supermarkt, is dan ook één van de meest gestelde vragen van dit moment. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je gewoon nog de producten in huis kan halen die je nodig hebt, dan is een geschikte supermarkt in de buurt zoeken misschien wel de oplossing. Er is de laatste tijd door gespecialiseerde organisaties veel onderzoek naar gedaan. Wij hebben die informatie bij elkaar gebracht om zo een duidelijk beeld te geven van de goedkoopste supermarkt. We vergelijken de prijzen van de bekende aanbieders op de markt in dit artikel voor jou.

Je kan nu eenmaal niet zonder levensmiddelen. Je zal dus altijd een bepaald deel van je budget moeten inruimen om boodschappen te doen. Wij helpen je het iets voordeliger te maken!

Natuurlijk moet je dit wel goed in perspectief zetten. Je zal hierna ontdekken dat Dirk de goedkoopste supermarkt is. Dit klinkt heel aantrekkelijk. Is er echter in de wijde omtrek bij jou geen Dirk te bekennen? Dan is dat niet alleen onhandig, maar kan het verschil ook weer teniet worden gedaan door de brandstofkosten die ook al zo hoog zijn tegenwoordig.

Voor mij was het een geluk dat één van de meer voordelige opties ook nog eens de supermarkt is die hier om de hoek zit. Dat is namelijk de Lidl. Ik ging daar altijd al boodschappen doen. En ook al is het ook hier allemaal wel wat duurder geworden, het is eigenlijk alleen maar aantrekkelijker geworden omdat de verschillen lijken te zijn toegenomen!

Wat is de goedkoopste supermarkt? Een prijsvergelijking van populaire supermarkten

De voordeligste supermarkten

Omdat we de populaire supermarkten allemaal willen noemen, verdelen we ze in groepen. De allergoedkoopste is dus Dirk. Wil je echter voordelig uit zijn? Dan kan je ook naar bekende namen als Hoogvliet en Vomar gaan. Dit zijn allemaal supermarkten die stuk voor stuk onder het prijsgemiddelde liggen. Voor Dirk is dat zelfs 11%, maar voor Vomar is dat ook nog altijd 6%. Dit kan dus over een langere periode heel gunstig zijn. Zitten deze ketens bij jou in de buurt?

De middengroep

De middengroep die we hier noemen is de groep die nog altijd wat voordeliger dan gemiddeld is. Alleen is het verschil hier wel heel klein. Dit gaat bijvoorbeeld om Lidl en Aldi. Dit zijn natuurlijk hele bekende supermarkten waar veel mensen naartoe gaan omdat alles hier een stuk voordeliger lijkt. Dit is ook wel het geval, maar let wel op. Lidl is maar 3% goedkoper dan gemiddeld en Aldi zelfs maar 1%. Je bespaart dus wel, maar het kan beter. De bekende voordeelsupermarkten bieden je dus wel iets.

De grote spelers

Opvallend is dat de grote spelers in de wereld van de supermarkten allemaal gegroepeerd bij elkaar staan. Wat wil namelijk het geval? Zowel Albert Heijn, als Jumbo, als Plus ligt op de 0-lijn. Deze drie supermarktketens rekenen dus alle 3 precies de gemiddelde prijs die er in Nederland voor boodschappen geldt. Je bent dus niet voordelig uit wanneer je hier koopt, maar je bent ook niet duurder uit. Dit is misschien wel een opvallende conclusie, juist omdat ze duur lijken.

Hier zijn ze duur

Dan zijn er ook nog de ketens waar de prijs juist wel hoog ligt. Coop is bijvoorbeeld 3% duurder dan de gemiddelde supermarkt in Nederland. Opvallend is ook de plek van de online supermarkt Picnic. Die mikt er juist op om voordeliger te zijn door slim handelen. Alleen blijkt deze in de praktijk juist 6% duurder te zijn. De kroon wordt echter gespannen door Spar. Die is met afstand het duurst van allemaal. De prijzen liggen hier maar liefst 20% hoger dan gemiddeld. 

Wat moet je verder weten?

Het is belangrijk om te weten dat deze gemiddelden en percentages bepaald zijn aan de hand van een selectie van boodschappen. Dit zijn de boodschappen die een gemiddeld huishouden in Nederland nodig heeft. Jouw huishouden kan daar natuurlijk van afwijken. Ook kan de keuze voor een bepaald merk of juist voor een alternatief merk of alternatief product een groot verschil maken. Zo kan het dus zijn dat je zelf tot andere percentages en gemiddelden komt.

Veelgestelde vragen: wat is de goedkoopste supermarkt?

Hoe kan je goedkoper boodschappen doen?

Goedkoper boodschappen doen gaat het best door bewuste keuzes te maken. Zo kan je bijvoorbeeld veel besparen door een huismerk boven een A-merk te kiezen. Of je kiest voor een vervangend product. Ook kan je overbodige aankopen voortaan achterwege laten.

Hoe vaak worden de prijzen vergeleken?

De prijzen worden maandelijks vergeleken tegenwoordig. De verschillen tussen de supermarkten zijn niet iedere maand totaal anders. Over een langere periode kan het wel zijn dat een supermarkt veel voordeliger of juist veel duurder geworden is. Hou dit dus goed in de gaten.

Wie doet de onderzoeken naar de supermarktprijzen?

De onderzoeken naar de supermarktprijzen worden door consumentenorganisaties gedaan. De bekendste daarvan is natuurlijk De Consumentenbond. Wij hebben de verschillende onderzoeken allemaal doorgenomen. Zo hebben we een goed beeld van de stand van zaken gekregen.

Conclusie

Wat is de goedkoopste supermarkt? Uit de meest recente onderzoeken blijkt dat Dirk veel goedkoper is dan de andere ketens. Ook supermarkten als Lidl en Aldi zijn nog altijd goedkoper dan gemiddeld. Supermarkt ketens als Jumbo en Albert Heijn zitten precies op het gemiddelde. Kijk je naar dure aanbieders, dan kom je bijvoorbeeld Coop tegen. De duurste van allemaal is Spar. Die is tot wel 20% duurder dan gemiddeld. Daardoor kan je dus een vijfde minder kopen wanneer je hier gaat. Het is wel belangrijk om te beseffen dat dit een momentopname betreft. Dat betekent dus dat de prijzen de volgende keer net even anders kunnen liggen. Houd daarom dus ook de komende tijd goed in de gaten hoe de prijzen voor boodschappen zich blijven ontwikkelen. Zo ben je altijd voordelig uit!

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!