Misschien heb je de term gedemineraliseerd water wel eens voorbij horen komen maar heb je eigenlijk helemaal geen idee wat het precies is en waar je het voor kunt gebruiken. Wees gerust, je bent niet de enige en veel mensen verwarren gedemineraliseerd water dan ook met gedestilleerd water. Niet gek aangezien zelfs de namen wat op elkaar lijken maar toch verschillen beide wel degelijk van elkaar. Daarom gaan we er in dit artikel meer over vertellen.
Wat is gedemineraliseerd water?
Gedemineraliseerd water, ook wel demiwater of gedeïoniseerd water genaamd, is op zo’n manier is gezuiverd dat het van (de meeste) mineralen is ontdaan. Je kunt hierbij denken aan calcium, natrium, chloride, magnesium en sulfaat. Demiwater is dus ‘schoon’ en ‘puur’ water wat ontdaan is van vrijwel alle verontreinigingen, mineralen en zouten.
In deze koopgids
Waar gebruik je gedemineraliseerd water voor?
Demiwater wordt veelvuldig gebruikt in laboratoria voor industriële- en wetenschappelijke doeleinden. Daarnaast zijn er in het dagelijks leven ook voorbeelden van het gebruik van gedeïoniseerd water te noemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de autowasserij. Het dunne laagje water wat aan het einde over de auto wordt gesproeid en wat zorgt dat waterdruppels gemakkelijk van je auto afrollen, is demiwater. Demiwater kan ook gebruikt worden in strijkijzers om kalkaanslag te voorkomen en ook de glazenwasser gebruik gedemineraliseerd water. Daarnaast zijn er nog tal van andere toepassingen voor gedemineraliseerd water. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:
- Cosmetica
- Productie van computerchips
- Aquaria
- Voor loodaccu’s en koelsystemen
- In brandblussers
- Productie van geneesmiddelen
- Verwarmingssystemen
- Lasersnijden
Kun je gedemineraliseerd water drinken?
Misschien vraag je je af als dit water zo schoon en puur is of je het ook kunt drinken. Het antwoord hierop is minder eenvoudig dan je in eerste instantie zou denken. Gedemineraliseerd water is in principe drinkbaar, maar er zijn zowel voor- als nadelen aan verbonden. Het voordeel is dat het water geen mineralen meer bevat die slecht voor ons zijn. Het grote nadeel is dat het de goede mineralen uit ons lichaam haalt. Dit leidt tot een mineralen tekort in ons lichaam, wat schadelijk is voor de gezondheid. Kortom demiwater mag niet als drinkwater worden gebruikt, omdat hierbij de mineralen zijn verwijderd die nodig zijn voor een goede gezondheid.
Is er een verschil tussen gedemineraliseerd water en gedestilleerd water?
Jazeker, er zit wel degelijk een verschil tussen gedemineraliseerd water en gedestilleerd water ondanks het feit dat de namen erg op elkaar lijken. Het verschil zit grotendeels in de manier waarop het water verkregen wordt. Gedestilleerd water wordt namelijk verkregen door het water te koken en de condens op te vangen. Wat overblijft is gedestilleerd water dat 100% vrij is van bacteriën, parasieten, virussen en ziektekiemen en voor 99,99% van andere vervuilende stoffen zoals zware metalen, gifstoffen en anorganische mineralen. Gedestilleerd water kun je zien als water in de puurste vorm. Gedemineraliseerd water daarentegen wordt gefilterd en zo ontdaan van kalk en mineralen. Virussen of bacteriën worden hierbij niet verwijderd. Hoewel beide soorten water schoon zijn, is het afhankelijk van je doeleinden of je gedestilleerd of gedemineraliseerd water gaat gebruiken.
Geef een reactie