Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Wat is het verschil tussen bloem en meel: Begrijp het onderscheid

Wat is het verschil tussen bloem en meel

Als het gaat om het bakken van de heerlijkste producten, dan heb je vaak bloem of meel nodig. Het probleem is alleen dat deze twee ingrediënten in recepten en beschrijvingen nog weleens verwarrend worden gebruikt. Terwijl ze toch echt allebei anders zijn. Ook al zijn er ook wel de nodige overeenkomsten te ontdekken tussen beide ingrediënten. Wat is het verschil tussen bloem en meel? Daar gaan wij je op deze plek antwoord op geven. Zo weet je ook direct welke van de twee je moet gebruiken wanneer je een bepaalde gerecht gaat maken. 

Bloem en meel hebben elk dus een andere functie in gerechten die je maakt. Dus is het ook belangrijk dat je het verschil goed kent zodat je ze beide op de juiste wijze kan gebruiken.

Ik dacht zelf ook altijd dat het een soort substituut voor elkaar was en dat het verschil tussen bloem en meel eigenlijk helemaal niet zo groot was. Dat is wel anders nu ik eindelijk precies weet hoe het zit. Dit heeft ook mijn kijk op hoe je sommige dingen moet bakken wel sterk veranderd.

Wat is het verschil tussen bloem en meel: Begrijp het onderscheid

Wat is meel voor product?

Om goed het onderscheid tussen beide soorten te begrijpen, is het slim om eerst uit te leggen wat meel is. Dit is een graanproduct. Het is vermalen graan. Daarbij is dan eigenlijk alles van het graan behouden gebleven, dus bijvoorbeeld ook de vliesjes en de zemelen. Dit gemalen poeder gebruik je dan om andere producten mee te bakken. Doordat alles behouden is gebleven is het heel voedzaam. Het is bovendien een product in grote hoeveelheid.

Wat is bloem voor product?

Die hoeveelheid is bij bloem flink kleiner. Bloem zou je het best kunnen omschrijven als een gefilterde versie van meel. Dat komt omdat hier juist de zemelen en vliesjes en dergelijke eruit gezeefd zijn. Je houdt dus alleen het fijne witte poeder over wanneer je hiermee klaar bent. Daardoor is het niet alleen een stuk fijner, maar is het ook net wat minder voedzaam. Dat is dan ook precies de reden waarom bloem voor andere doelen wordt gebruikt.

Hoe houd je ze uit elkaar?

Het uit elkaar houden van bloem en meel is niet heel erg lastig. Dit zie je aan de samenstelling van het gemalen graan. Wanneer het alleen een heel fijn wit poeder is, dan is het bloem. Is het juist wat voller en heeft het wat meer structuur? Dan kan je er eigenlijk wel zeker van zijn dat je met meel te maken hebt. Meel is veel wordt ook weleens gezegd. Dit komt natuurlijk doordat alles er nog in bewaard is gebleven na het malen.

Wanneer gebruik je welk product?

Het gebruik van bloem is vooral geschikt voor de wat kleinere baksels. Dit zijn vaak ook de meer zoete tussendoortjes. Het is bijvoorbeeld een geschikte optie wanneer je voor het bakken van koekjes of een cake. Meel wordt juist voor de meer voedzame producten ingezet. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat je er brood mee bakt. Ook voor bijvoorbeeld pannenkoeken is meel de meer geschikte optie te noemen.

Veelgestelde vragen: wat is het verschil tussen bloem en meel?

Kan je bloem en meel wisselen?

Bloem en meel wisselen is geen goed idee. Als er in een recept staat dat je bloem moet gebruiken, dan is het ook echt belangrijk dat je kiest voor het gebruik van tarwebloem, en omgedraaid.

Zijn er nog andere verschillen?

Er zijn nog andere verschillen als het om bloem en meel gaat. Zo komen de producten niet alleen van tarwe af. Je hebt ook andere soorten bloem en andere soorten meel op de markt.

Conclusie

Wat is het verschil tussen bloem en meel? Wanneer je dit bekijkt, dan zie je dat vooral het eindproduct heel verschillend is. Het is allebei een gemalen product uit een bepaalde bron zoals graan, tarwe of amandel. Alleen is meel de meer grove versie waarin alles behouden is gebleven. Bloem is juist de soort waaruit het grove materiaal zoals vliesjes en zemelen is gefilterd zodat je alleen fijn poeder overhoudt. Het is belangrijk om goed te begrijpen dat dit ook echt twee verschillende producten betreft. Je kan ze dus ook niet uitwisselen om ze als substituut voor elkaar te gebruiken in een recept. Let dus altijd goed op wat gevraagd wordt!

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!