Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Wat staat er vanavond op tafel?

Wat staat er vanavond op tafel

Dat is natuurlijk grotendeels afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. En de mate van honger. Oh, en of er nog gasten aan komen schuiven, uiteraard.

Dat laatste heeft wel degelijk invloed. Natuurlijk maak je er iedere dag weer iets moois en heerlijks van, de ene keer wat uitgebreider dan de andere. Maar zodra er bezoek aan tafel komt, wil je toch echt iets speciaals bereiden. En daarvoor heb je het zware geschut nodig! Oftewel, het keukengerei dat heel precies is in wat het moet doen. Dus pak die speciale en peperdure pannen er maar eens bij en sla een kookboek open waar de meest uitgebreide recepten in staan. Het is weer eens hoog tijd om de handen eens flink uit de mouwen te steken. En ze te laten wapperen ook!

Snijplanken

Neem je hobby serieus en snijd alle ingrediënten nauwkeurig op maat. Oké, zo heel precies hoeft dat natuurlijk ook weer niet. Maar bij benadering horen alle stukjes ongeveer even groot te zijn. Maak gebruik van scherp geslepen messen en speciale snijplanken.

Ja, dat lees je goed. Want de krassen die je onvermijdelijk in die planken maakt, kunnen de broedplaats vormen voor bacteriën. En die blijven daar zitten, hoe goed je ze ook afwast. Kortom, salmonella kan dan dus theoretisch overslaan op groenten die je vers aan het snijden bent. Maar er zijn een aantal handige manieren om dat te voorkomen.

Ten eerste is daar de oplossing die snijplankenset heet. Gebruik gewoon één snijplank per ingrediënt soort! Zo vindt er ook geen ongewenste kruisbestuiving plaats en heb je voor jezelf een hele veilige manier om jouw gerechten te bereiden. Er bestaan speciale sets met planken die uit vier hele verschillende kleuren bestaan voor vlees, vis, groenten en brood. Nu ook nog eens aparte messen overal voor gebruiken en jij hebt niks meer om je zorgen om te maken.

Een andere tip: gebruik een mandoline. Dat is een soort schaaf die je op je aanrecht neerzet en waar je groenten langs haalt. En ja, die plakjes, sliertjes en schijfjes zijn dan ook nog eens grofweg allemaal even groot. Is dat even mooi meegenomen!

Hapjespan

Dat klinkt al meteen heel lekker. Zijn de hapjes dan meteen klaar? Nee, niet per se. Een andere naam voor hapjespan is sauteerpan of sauteuse. Het lijkt heel erg op een koekenpan maar heeft een veel hogere rand. Met een hapjespan bereid jij vlees, vis en gevogelte met maar heel weinig olie, een proces dat – het zal je niet verbazen – sauteren wordt genoemd.

Het kan je overkomen dat er resten van de ingrediënten aan de randen blijven plakken. Die moeten dan losweken. Hier gebruik je bij voorkeur bier of wijn voor. Deze ingrediënten maken dan meteen onderdeel uit van de saus. Smullen maar! Het losweken en opgaan van alcohol in de saus wordt ook wel ‘deglaceren’ genoemd. Weet je dat ook weer.

Braadslede

Ben jij een groot fan van lasagne en andere ovenschotels? Dan kun je wel een braadslede gebruiken. Dat is inderdaad een soort ovenschaal. Beide zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Maar het verschil tussen de twee is dat je een braadslede ook eventueel op een fornuis kunt gebruiken. Profiteer dus van de grote veelzijdigheid van deze handige schaal bij het bereiden van een heel scala aan gerechten!

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!