Goed eten is belangrijk voor je gezondheid. Als het over gezond eten gaat, dan gaat het vaak over natuurlijke voedingsmiddelen en gezonde bereidingswijzen. Waar wat minder aandacht voor is, is het gevaar van voedselvergiftiging. Wat te doen bij voedselvergiftiging, is bijvoorbeeld een veelgestelde vraag. Het leek ons daarom een goed idee om hier eens onderzoek naar te doen. Op die manier kunnen we je een handleiding bieden voor de do’s en don’ts als het gaat om voedselvergiftiging. In dit artikel kan je alle informatie vinden die je nodig hebt!
Het is vooral belangrijk om op te letten wat je in je lichaam stopt op het moment dat je met een voedselvergiftiging te maken hebt. Op die manier zorg je voor een goed herstel. Lees snel verder!
Het is voor voedselvergiftiging in ieder geval zo dat je er altijd even doorheen zal moeten. Er bestaat geen wondermiddel waarmee je in één klap hersteld bent. Wanneer je echter goed oplet met wat je eet en drinkt wanneer je net iets verkeerds hebt binnengekregen, dan kan het wel zo zijn dat je er sneller weer bovenop bent. Dat is dus vooral een belangrijke zaak voor je herstel.
Dat je voedselvergiftiging in verschillende gradaties hebt, heb ik zelf ondervonden. Ik ben nog nooit doodziek geweest van een maaltijd. Wel is het zo dat je soms in je maag en darmen voelt dat iets niet helemaal goed valt. Iedereen kent dit natuurlijk wel. Op dat moment moet je vooral goed drinken, bij voorkeur water. Dit helpt dus ook wanneer het allemaal wat zwaarder valt.
In deze koopgids
Maatregelen voor jezelf verzorgen
Bekijk de ernst van de vergiftiging
Wanneer je met een voedselvergiftiging te maken krijgt, dan merk je dat doordat je je behoorlijk beroerd kan gaan voelen. Misselijkheid, kou en zweten horen hier allemaal bij. Hoe ernstig het is, kan echter wel per vergiftiging verschillen. Soms is het zo dat je na een keer overgeven alle slechte stoffen al kwijt bent en je direct weer beter in je vel komt te zitten. Andere keren heb je er echter uren last van. Het is daarom altijd aan te raden om even af te wachten hoe het zich ontwikkelt.
Zorg voor goede hydratatie
Mocht je na de eerste verkenning merken dat het toch allemaal wat zwaarder is dan je had gehoopt, dan wordt het tijd om goed voor jezelf te zorgen. In de eerste plaats verlies je veel vocht tijdens een periode van voedselvergiftiging. Dat betekent dus dat je moet zorgen voor voldoende hydratatie om dat aan te vullen. Het beste is het om dit gewoon met water te doen. Wanneer je voldoende water drinkt, dan kan je lichaam goed herstellen van de tik die het krijgt.
Let op lichamelijke signalen
Hoe jouw voedselvergiftiging verloopt, kan je het best zelf beoordelen. Dat doe je door goed naar lichamelijke signalen te luisteren. Krijg je honger of dorst? Dan is het een goed idee om daadwerkelijk ook wat te eten of drinken. Let daarbij vooral ook waar je trek in hebt. Dit is vaak een signaal welke voedingsstof je nodig hebt. Misschien heb je trek in iets heel zouts of juist iets vets. Dit kan komen doordat je deze stoffen teveel bent kwijtgeraakt toen je ziek was.
Voorzichtig met eten
Het is wel belangrijk om op te passen met de manier van eten. Je kan wel alles eten waar je trek in hebt, maar doe het wel rustig aan. Het is slim om te beginnen met een wat kleinere portie. Je kan bijvoorbeeld met buikkrampen te maken krijgen na een voedselvergiftiging. Dit komt natuurlijk doordat alles weer even moet herstellen. Het is heel normaal dat dit gebeurt, maar het is dus ook slim om even op te letten met hoe en wat je eet.
Opletten met medicijngebruik
Een groep die extra moet opletten tijdens voedselvergiftiging is de groep die medicijnen gebruikt. Wanneer je een medicijn inneemt tijdens je vergiftiging, dan kan het best zo zijn dat deze niet goed door het lichaam is opgenomen. Het is altijd slim om even met je huisarts of specialist te overleggen wanneer je hiermee te maken hebt. Die kan je dan adviseren wat je het best kan doen in dat geval. Soms moet je opnieuw iets nemen.
Veelgestelde vragen: wat te doen bij voedselvergiftiging?
Waarom ben ik langer dan een dag ziek?
Wanneer je langer dan een dag ziek bent van voedselvergiftiging, dan komt dit doordat het zo lang duurt voordat alle giftige stoffen uit je lichaam zijn verdreven. De voedselvergiftiging duurt namelijk zolang als het gif aanwezig is.
Hoe voorkom je voedselvergiftiging?
Voedselvergiftiging voorkomen is het best te doen door verse producten te gebruiken, alles goed te wassen en bereiden en voedingsmiddelen te scheiden. Ook alles goed koelen voor gebruik en goed verhitten bij bereiding helpt ook.
Helpt cola tegen voedselvergiftiging?
Cola is geen middel tegen voedselvergiftiging. Wel kan het je maag en darmen aanjagen. Daardoor ga je eerder overgeven of heb je sneller diarree. Dat kan dan wel weer zorgen dat je gif eerder wordt afgevoerd. Daarom lijkt cola een hulpmiddel te zijn. Pas hier wel mee op.
Conclusie
Wat te doen bij voedselvergiftiging? Mocht je te maken krijgen met voedselvergiftiging, dan is het in de eerste plaats belangrijk om rustig te blijven en even af te wachten hoe zwaar het is. Mocht je merken dat het een stevige vergiftiging is, dan is vooral voldoende water drinken van belang. Luister naar wat jouw lichaam je vertelt. Krijg je dorst of honger? Dan kan je gewoon iets drinken of eten. Let ook op waar je trek in hebt, dit zegt vaak iets over de stoffen die je lichaam nodig hebt. Als je weer gaat eten en drinken, begin dan wel met kleine porties om je lichaam weer te laten wennen. Wanneer je medicijnen gebruikt is het slim om even met je arts te overleggen. Het kan zijn dat ze tijdens de periode van voedselvergiftiging slechter zijn opgenomen in je lichaam.
Geef een reactie