Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Welke appels zijn het beste voor de perfecte appeltaart?

Goede appels voor appeltaart

De vraag welke appels voor appeltaart geschikt zijn blijft altijd actueel. Wie houdt er nu niet van appeltaart? Maar hoe lekker de taart wordt valt of staat natuurlijk met de appels die je ervoor gebruikt. Hoe goed het recept ook is, als de appels niet goed zijn, dan zal het eigenlijk altijd tegenvallen. Welke appelsoort het beste is en hoe je hiermee om moet gaan hebben wij voor je uitgezocht. Op die manier kan je er zeker van zijn dat ook jij de lekkerste taarten maakt. Er zijn bovendien ook nog eens verschillende mogelijkheden. Lees daarom snel verder om alles te weten te komen.

Omdat je met verschillende soorten appels kan werken, kan je elke taart dus ook naar smaak bakken. De verschillende soorten zijn namelijk allemaal net even anders waar het om smaak en textuur gaat.

Ik ben zelf een liefhebber van Granny Smith appels als ik ze gewoon eet. Dat ze ook lekker zijn in de appeltaart wist ik eigenlijk niet. Je komt deze namelijk niet zo vaak tegen in de taarten. Het is dus juist ook goed om eens te kijken wat de effecten op de smaak en beleving zijn van de verschillende appels.

Perfecte appeltaart maken met de juiste appels

Elstar

De Elstar is de meest geliefde appel in Nederland. Zowel om als tussendoortje te eten en als onderdeel van allerlei recepten, bijvoorbeeld in de appeltaart. Het voordeel van de Elstar is dat deze knapperiger blijft dan de meeste andere soorten wanneer je hem bakt. Dat maakt dus dat je net wat meer bite hebt wanneer je een hap van de taart neemt. En hij is natuurlijk zoet genoeg. Daarom is dit de appel die je het best kan pakken.

Goudreinet

De Goudreinet was lange tijd de go-to appel voor een appeltaart. Doordat deze wat vochtiger en zachter is, is deze appel eigenlijk voorbij gestreefd door de Elstar. Dat neemt niet weg dat je juist de Goudreinet moet hebben wanneer je die klassieke appeltaart zoals je die vroeger bij je oma kreeg wilt namaken. Volg de oude recepten en gebruik er deze appel bij om maximaal te genieten. Je zal dus nog regelmatig deze appelsoort tegenkomen in de taarten die je geserveerd krijgt.

Jonagold

De Jonagold is de appel die vooral geschikt werd bevonden voor appelmoes. Door de zoetzure smaak is deze echter ook steeds populairder geworden voor appeltaarten. Een belangrijk voordeel is de appel wat steviger blijft wanneer je deze bakt. Zo krijg je de wat stevigere taart. Dit is altijd lekker. Omdat de smaak ook nog eens goed op orde is, kan je er zeker van zijn dat je zal genieten.

Granny Smith

De Granny Smith is niet voor iedereen geschikt. Het is de zure appel waar sommigen van kunnen genieten, maar andere wegtrekkers van krijgen. De combinatie van deze zure smaak met het zoete deeg kan echter wel perfect uitpakken in een appeltaart. Daarom zie je deze de laatste tijd ook steeds vaker opduiken in recepten. Ben je iemand die van nature al van deze appel geniet, dan is dit een optie.

Veelgestelde vragen: welke appels voor de appeltaart?

Zijn er nog andere geschikte appels?

Er zijn talloze geschikte appels die je kan gebruiken om een appeltaart mee te bakken. De Cox Orange en Lombars zijn daar goede voorbeelden van. De reden waarom we deze niet eerder noemden is dat dit appels zijn die je minder vaak tegenkomt in Nederland.

Zijn er ook ongeschikte appels?

Er zijn verschillende ongeschikte appels te noemen. Zo is het geen goed idee om een Braeburn te gebruiken. Al verschillen de mening over deze specifieke soort. Ook de Kanzi, Gala en Red Delicious worden afgeraden als soorten om in een appeltaart te gebruiken.

Conclusie

Welke appels voor appeltaart gebruiken? Wanneer je een goede appeltaart wilt maken, dan kom je eigenlijk altijd uit bij de Elstar. Dit is de meest geliefde appel van het land. De klassieke optie voor appeltaarten is echter de Goudreinet. Wanneer je oma’s appeltaart wilt namaken, dan is dit de appel waar je voor moet gaan. Een andere goede optie is de Jonagold. Ook dit is een geliefde appel in Nederland. Tot slot is er nog de optie om voor een Granny Smith te gaan als je een keer iets anders wilt proberen. Er zijn ook soorten die juist helemaal niet geschikt zijn voor een appeltaart. Ga er dus niet zomaar van uit dat elke appel wel goed is om te gebruiken.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!