Witlofschotel met sinaasappel, tijm en knoflook van Jamie Oliver

Eén van de lekkerste witlof oven recepten ooit. Witlof in combinatie met sinaasappel, gember, knoflook en tijm uit de oven. De favoriete combinatie van Jamie Oliver. Zo geef je de witlof superveel smaak en proef je de bittere smaak van de lof ook niet meer. Combineer deze witlof ovenschotel met lekkere verse beenham en gebakken krieltjes met peterselie. Zo verwen je jezelf met net even iets anders op een doordeweekse dag. We geven je ook wat tips hoe je de beste smaak uit je witlof tovert.

 Witlof tips

  • Veel mensen houden niet zo van de bittere smaak van witlof. De meeste witlofsoorten zijn tegenwoordig niet of nauwelijks bitter meer. Dat komt onder andere door de intensieve teelt.
  • Wil je de bittere smaak zoveel mogelijk verwijderen? Verwijder dan eerst de onderkant. Snijd de witlof door midden en verwijder vervolgens het middelste deel (het hart).
  • Wanneer je veel smaak toevoegt aan de witlof of dunne ringetjes snijdt, dan is de smaak ook minder intens.
  • Wil je de witlof mooi wit houden? Voeg dan wat citroensap toe aan je witlof tijdens het koken, stomen of bakken.
  • Witlof is zeer gezond en bevat veel kalium, vezels en vitamine C.
  • Traditioneel bereiden we de witlof met ham en kaas uit de oven. Lekker is om de witlof ham-kaas schotel af te dekken met een laag paneermeel en klontjes boter voor een knapperig korstje.
  • Lekker bij witlof met ham en kaas is verse aardappelpuree. Of combineer de lof met stukjes ei of plaats een lekkere kaassaus over je witlof in plaats van geraspte kaas.

Recept witlof oven

Ik heb dit witlof ovenschotel recept een tikje aangepast. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 el gembersiroop
  • 1 plakje gember
  • Handjevol verse tijm
  • 30g boter
  • Peper, zout
  • 4 stronkjes biologische witlof van de markt
  • 1 uitgeperste sinaasappel
  • 1 el sinaasappelschil rasp
  • Half bakje kruidenkaas

Recept witlof oven maken

Hoe kun je deze heerlijke witlof ovenschotel zelf maken?

  • Om de witlofschotel te maken, snijd je de gember in zo klein mogelijk stukjes
  • Was de witlof en snijd deze in vier stukken. Verwijder het middelste (het hart) en onderste deel.
  • Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius.
  • Laat de boter smelten in de koekenpan en bak de witlof even kort met de peper knoflook en tijm.
  • Na 4 minuten voeg je de gembersiroop en het sinaasappelsap toe op hoog vuur.
  • Roer alles goed door en plaats het daarna in een ovenschaal.
  • Voeg de gember en sinaasappelrasp toe. Dek de schotel af met aluminiumfolie en plaats deze 10 minuten in de oven.
  • Haal de folie van de witlofschotel af en verdeel de kruidenkaas over de schotel.
  • Plaats de schotel nog 15 minuten in de oven tot de kruidenkaas mooi goudbruin is.
Witlofschotel met sinaasappel, thijm en knoflook van Jamie Oliver
 
Eén van de lekkerste witlof oven recepten ooit. Witlof in combinatie met sinaasappel, gember, knoflook en thijm uit de oven. De favoriete combinatie van Jamie Oliver. Zo geef je de witlof superveel smaak en proef je de bittere smaak van de lof ook niet meer. Combineer deze witlof ovenschotel met lekkere verse beenham en gebakken krieltjes met peterselie. Zo verwen je jezelf met net even iets anders op een doordeweekse dag. We geven je ook wat tips hoe je de beste smaak uit je witlof tovert. Witlof tips Veel mensen houden niet zo van de bittere smaak van witlof. De meeste witlofsoorten zijn tegenwoordig niet of nauwelijks bitter meer. Dat komt onder andere door de intensieve teelt. Wil je de bittere smaak zoveel mogelijk verwijderen? Verwijder dan eerst de onderkant. Snijd de witlof doormidden en verwijder vervolgens het middelste deel (het hart). Wanneer je veel smaak toevoegt aan de witlof of dunne ringetjes snijdt, dan is de smaak ook minder intens. Wil je de witlof mooi wit houden? Voeg dan wat citroensap toe aan je witlof tijdens het koken, stomen of bakken. Witlof is zeer gezond en bevat veel kalium, vezels en vitamine C. Traditioneel bereiden we de witlof met ham en kaas uit de oven. Lekker is om de witlof ham-kaas schotel af te dekken met een laag paneermeel en klontjes boter voor een lekker knapperig korstje. Lekker bij witlof met ham en kaas is verse aardappelpuree. Of combineer de lof met stukjes ei of plaats een lekkere kaassaus over je witlof in plaats van geraspte kaas.
Schrijver:
Ingrediënten
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 el gembersiroop
  • 1 plakje gember
  • Handjevol verse tijm
  • 30g boter
  • Peper, zout
  • 4 stronkjes biologische witlof van de markt
  • 1 uitgeperste sinaasappel
  • 1 el sinaasappelschil rasp
  • Half bakje kruidenkaas
Bereiding
  1. Om de witlofschotel te maken, snijd je de gember in zo klein mogelijk stukjes
  2. Was de witlof en snijd deze in vier stukken. Verwijder het middelste (het hart) en onderste deel.
  3. Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius.
  4. Laat de boter smelten in de koekenpan en bak de witlof even kort met de peper knoflook en tijm.
  5. Na 4 minuten voeg je de gembersiroop en het sinaasappelsap toe op hoog vuur.
  6. Roer alles goed door en plaats het daarna in een ovenschaal.
  7. Voeg de gember en sinaasappelrasp toe. Dek de schotel af met aluminiumfolie en plaats deze 10 minuten in de oven.
  8. Haal de folie van de witlofschotel af en verdeel de kruidenkaas over de schotel.
  9. Plaats de schotel nog 15 minuten in de oven tot de kruidenkaas mooi goudbruin is.
Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: