Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Zeebaars in zoutkorst met geroosterde groenten

Dit gerecht is zo puur als het kan zijn. Door de garing in de zoutkorst blijft de vis sappig en kun je genieten van het heerlijke visvlees van de zeebaars!
zeebaars in zoutkorst

Zeebaars garen in een zoutkorst is een erg simpele, maar smaakvolle bereiding. Doordat de vis gaart in de zoutkorst blijft de vis mooi sappig en gaan de smaken van de vis niet verloren tijdens de garing. Hierdoor is dit een erg mooie bereiding voor vissen met een stevige huid zoals de zeebaars. Een alternatief voor zeebaars in zoutkorst zou dorade of corvina kunnen zijn. Deze vissen hebben ook een stevige huid, waardoor het vlees niet eenvoudig in contact komt met het zout. Doordat je de zoutkorst mengt met eiwit, zorg je voor een stevige massa die niet eenvoudig breekt of barst tijdens het bakken.

Aandachtspunten tijdens het garen van de zeebaars in de zoutkorst

Bij het garen van de vis is het belangrijk dat je de zeebaars niet te lang gaart. Dit zorgt er alsnog voor dat de vis uitdroogt. Zodra de vis na ongeveer 25 minuten gaar is, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de vis voorzichtig uit de zoutkorst haalt. Je wilt namelijk geen zout hebben op de zeebaars. Door voorzichtig te tikken op de zoutkorst vallen de brokken eenvoudig uit elkaar waardoor je de vis voorzichtig uit de zoutkorst kunt halen. Een andere optie zou kunnen zijn dat je de fileert in de ovenschaal zelf. Dit is allemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. De vis kun je achteraf eventueel nog op smaak brengen met wat peper, olijfolie en een klein beetje zout.

Dit gerecht is naar mijn mening eentje met pure smaken. Dit betekent ook dat de groenten zo puur mogelijk moeten blijven. Wat je dan het beste kunt serveren is geroosterde groenten. Deze worden tijdens de bereiding in de oven nog intenser van smaak. Lekkere groenten voor bij de zeebaars in zoutkorst is venkel, paprika, trostomaten en courgette. Dit alles is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur!

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Zeebaars is een overheerlijke vis met veel smaak. De zoutkorst zorgt ervoor dat de smaak van de zeebaars nog beter naar voren komt!

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd10 minKooktijd25 minTotale tijd35 min

 4 zeebaarzen
 bosje peterselie (75 gram)
 bosje rozemarijn (75 gram)
 2 kg Grof zeezout
 bosje tijm (75 gram)
 1 citroen
 4 eiwitten
 4 takjes trostomaten
 2 venkels

1

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

2

Maak de buikholte van de zeebaars schoon en vul deze met de verse kruiden. Breng eventueel verder op smaak met peper.

3

Meng het grove zeezout met de eiwitten en roer goed door.

4

Leg een stuk bakpapier in een ovenschaal en voeg het zeezout toe. Leg de vissen erop en dek de vis af met het zout met een zeezoutlaag van ongeveer 1 centimeter dik.

5

Gaar de vis af in 25 minuten

6

Bestrooi de trostomaten met olijfolie en snij de venkel in dunne plakken. Rooster deze samen mee in de oven, zodat alles gelijktijdig gaar is. Haal ten slotte de vis voorzichtig uit de zoutkorst en fileer de vis.

Ingrediënten

 4 zeebaarzen
 bosje peterselie (75 gram)
 bosje rozemarijn (75 gram)
 2 kg Grof zeezout
 bosje tijm (75 gram)
 1 citroen
 4 eiwitten
 4 takjes trostomaten
 2 venkels

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

2

Maak de buikholte van de zeebaars schoon en vul deze met de verse kruiden. Breng eventueel verder op smaak met peper.

3

Meng het grove zeezout met de eiwitten en roer goed door.

4

Leg een stuk bakpapier in een ovenschaal en voeg het zeezout toe. Leg de vissen erop en dek de vis af met het zout met een zeezoutlaag van ongeveer 1 centimeter dik.

5

Gaar de vis af in 25 minuten

6

Bestrooi de trostomaten met olijfolie en snij de venkel in dunne plakken. Rooster deze samen mee in de oven, zodat alles gelijktijdig gaar is. Haal ten slotte de vis voorzichtig uit de zoutkorst en fileer de vis.

Zeebaars in zoutkorst met geroosterde groenten

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier