Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Zeeuwse bolussen

zeeuwse bolus

Zeeuwse bolussen vind ik dus echt heerlijk en met onderstaand recept ook echt heel goed zelf te maken. Als je deze geproefd hebt koop je nooit meer die droge bolussen uit de supermarkt. De Zeeuwse bolussen uit onderstaand recept zijn lekker zacht en smeuïg zoals ze horen te zijn. Het rijzen van het deeg gaat heel makkelijk in een dichte oven (die uit is) en daar een bakje heet water onderin zetten, deeg op het rooster erboven, deur dicht en rijzen maar:)

Het bakje water onderin de oven bij het bakken zelf is om de bolussen niet uit te laten drogen, door de warmte verdampt het water en krijg je een soort stoom waardoor je straks heerlijke smeuïge Zeeuwse bolussen krijgt.

Zorg dat je de bolussen na het bakken direct omkeert en giet er een klein beetje van het suikermengsel van de bakplaat over de bolussen. Laat de bolussen niet te lang onafgedekt staan maar bedek ze met bv plastic folie als ze bijna afgekoeld zijn, zo blijven ze lekker smeuïg.

SchrijverKooktijdschriftMoeilijkheidMakkelijk

Hoeveelheid8 Porties
Voorbereidingstijd1 hrKooktijd6 minTotale tijd1 hr 6 min

Ingrediënten
 350 g bloem
 1 zakje droge gist
 4 g zout
 35 g roomboter (ongezouten)
 210 ml melk (lauwwarm)
 1 ei op kamertemperatuur
 2 tl kaneel
 50 g donkere basterdsuiker

Zeeuwse bolussen maken
1

Meng in een beslagkom de bloem, het zakje droge gist en het zout en meng met je handen.

2

Giet de lauwe melk(eventueel iets verwarmen in de magnetron) en het ei (op kamer temperatuur) erbij en de roomboter en kneed tot een deeg (dit kun je ook in een keukenmachine doen met deeghaken of met een mixer).

3

Kneed goed door voor een minuutje of 8.

4

Laat dan het deeg 15 minuten rijzen op een warme plek, ikzelf zet meestal een bakje heet/kokend water onderin mijn oven en zet de beslagkom met het deeg op het oven rek erboven. Doe wel de deur van de oven dicht en zet de oven niet aan.

5

Meng de bruine donkere basterdsuiker samen met het kaneel en doe het in een grote bak of op een dienblad, hier moet je straks het deeg doorheen rollen.

6

Haal het deeg uit de beslagkom en verdeel het in mooie bolletjes van ongeveer 70 gram.

7

Rol de bolletjes deeg goed door het suiker/kaneelmengsel zodat ze overal goed bedekt zijn.

8

Leg de rolletjes nu weer op de bakplaat en plaats een nieuw bakje met heet water onderin de oven.

9

Plaats de rolletjes deeg wederom in de oven voor 15 minuten om te rijzen.

10

Rol de reepjes deeg nogmaals goed door het suiker/kaneelmengsel met 2 handen en rol ze uit totdat je dunne rolletjes deeg krijgt van ongeveer 30cm lang.

11

Deze rolletjes deeg die goed bedekt zijn met suiker/kaneel kun je nu oprollen tot bolussen.

12

Leg de bolussen weer op je bakplaat en zet deze bovenop je fornuis boven de oven of op een andere warme plek. Laat de bolussen nu rijzen voor 45 minuten

13

Verwarm de oven in de tussentijd voor tot 250 graden.

14

Zet vervolgens een hittebestendig bakje koud water onderin de hete oven en schuif de bakplaat met bolussen in de oven.

15

Bak ze in 6 minuten gaar.

Ingrediënten

Ingrediënten
 350 g bloem
 1 zakje droge gist
 4 g zout
 35 g roomboter (ongezouten)
 210 ml melk (lauwwarm)
 1 ei op kamertemperatuur
 2 tl kaneel
 50 g donkere basterdsuiker

Instructies

Zeeuwse bolussen maken
1

Meng in een beslagkom de bloem, het zakje droge gist en het zout en meng met je handen.

2

Giet de lauwe melk(eventueel iets verwarmen in de magnetron) en het ei (op kamer temperatuur) erbij en de roomboter en kneed tot een deeg (dit kun je ook in een keukenmachine doen met deeghaken of met een mixer).

3

Kneed goed door voor een minuutje of 8.

4

Laat dan het deeg 15 minuten rijzen op een warme plek, ikzelf zet meestal een bakje heet/kokend water onderin mijn oven en zet de beslagkom met het deeg op het oven rek erboven. Doe wel de deur van de oven dicht en zet de oven niet aan.

5

Meng de bruine donkere basterdsuiker samen met het kaneel en doe het in een grote bak of op een dienblad, hier moet je straks het deeg doorheen rollen.

6

Haal het deeg uit de beslagkom en verdeel het in mooie bolletjes van ongeveer 70 gram.

7

Rol de bolletjes deeg goed door het suiker/kaneelmengsel zodat ze overal goed bedekt zijn.

8

Leg de rolletjes nu weer op de bakplaat en plaats een nieuw bakje met heet water onderin de oven.

9

Plaats de rolletjes deeg wederom in de oven voor 15 minuten om te rijzen.

10

Rol de reepjes deeg nogmaals goed door het suiker/kaneelmengsel met 2 handen en rol ze uit totdat je dunne rolletjes deeg krijgt van ongeveer 30cm lang.

11

Deze rolletjes deeg die goed bedekt zijn met suiker/kaneel kun je nu oprollen tot bolussen.

12

Leg de bolussen weer op je bakplaat en zet deze bovenop je fornuis boven de oven of op een andere warme plek. Laat de bolussen nu rijzen voor 45 minuten

13

Verwarm de oven in de tussentijd voor tot 250 graden.

14

Zet vervolgens een hittebestendig bakje koud water onderin de hete oven en schuif de bakplaat met bolussen in de oven.

15

Bak ze in 6 minuten gaar.

Zeeuwse bolussen

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!