Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Zelf Noga maken, de lekkerste noga maak je zelf

noga maken

Ik ben dol op noga maar zelf maken? Ik denk dat wordt nooit zo lekker als dat je het koopt…nou echt wel! Misschien nog wel lekkerder als je het zelf maakt juist. In het boek Á la mére de Famille staat een heerlijk recept voor Noga van Montélemar. Je hebt er ook niet eens zo heel veel ingrediënten voor nodig maar je moet wel een kookthermometer hebben. Het recept is voor een cakeblik vol, dus wil je een kleiner portie neem dan gewoon van alles de helft. Hieronder het recept.

Noga (Nougat) Recept:noga maken

  • 200 gr honing
  • 250+12 gr suiker
  • 25 gr glucosestroop
  • 85 gr water
  • 1 eiwit
  • 350 gr geroosterde en ongepelde amandelen
  • 25 gr pistachenootjes
  • Ouwel/eetpapier

Noga maken

Je kunt met noga zelf variëren, andere noten gebruiken of fruit toevoegen, ik heb het al gemaakt met gekonfijte sinaasappelschil erdoor en gedroogde bosvruchten, ook erg lekker!

Voor het maken van noga is de temperatuur erg belangrijk van de te verwerken ingrediënten, maak je bijvoorbeeld het suikermengsel te heet dan krijg je keiharde noga en verwerk je het suikermengsel bij een te lage temperatuur dan blijft je noga te zacht. Hou dit dus goed in de gaten bij het verwarmen.

Je begint met het cakeblik klaar te zetten, ik bekleed het cakeblik met plasticfolie (slagersfolie nog beter, die is iets dikker) en dan bedek ik de bodem met een stuk ouwel of eetpapier zoals je het vaak in de winkel tegen komt. Ik heb het op internet besteld, vellen op a4 formaat.

Verwarm je oven voor op 160 graden en leg je noten op een bakplaat, zo kun je de noten straks even verwarmen voor je ze bij de noga doet, dit ivm het anders te snel afkoelen van de noga en dan kun je het niet meer roeren/verwerken.

Als dat klaarstaat weeg je alles af en zet je het klaar in pannetjes. In de ene pan de 200 gram honing en in de andere pan de suiker, glucosestroop en het water.

Verwarm de honing tot  125 graden Celcius en de pan met de suiker/glucostroop en het water tot 140 graden Celsius. Lees hier meer over de verschillende temperaturen van suikersiroop en de bijbehorende toepassingen en stadiums en hoe je deze kunt controleren.

Klop met een mixer het eiwit met de 12 gr suiker licht op

Als de honing precies 125 graden is giet je dit langzaam en al kloppend bij het eiwitmengsel

Giet de honing al mixend bij het eiwit en  giet tenslotte het suikermengsel er al roerend bij. Verlaag de snelheid van de mixer nu maar blijf nog wel een minuut of 5 doorkloppen.

Hierna kun je de “gaarheid”van de noga testen door een  balletje noga onder koud water te houden, als de noga dan stevig aanvoelt is deze goed. Verwarm nu de pistachenootjes en de amandelen en spatel ze door het nogamengsel

Als je de noten er namelijk koud bijdoet wordt de noga te snel hard en kun je het niet meer verwerken. Giet vervolgens het mengsel in het bakblik en dek weer af met ouwel/eetbaar papier en vervolgens met plasticfolie.

Laat de noga een nacht rusten en snijd de noga de volgende dag met een kartelmes in plakken. Verplak elke plak apart met plasticfolie om te beschermen tegen vocht.

Hieronder nog wat tips en trucs:

Mijn noga word niet hard

Waarschijnlijk heb je het suikermengsel niet genoeg verwarmd, deze moet je echt verwarmen tot de thermometer 140 graden aangeeft. Als je het mengsel bijvoorbeeld maar tot 120 graden verwarmd stijft je noga dus niet op.

Mijn noga word keihard

Hier het tegenover gestelde, als je het suikermengsel verwarmt tot boven de 140 graden dan word je noga heel erg hard. Zorg dus echt voor een thermometer als je je noga wil laten slagen.

Welke honing om noga te maken

De smaak van de noga word vooral bepaald door de honing die je gebruikt, hoe donkerder de honing hoe meer smaak deze geeft aan de noga. Hier kun je dus ook mee experimenteren en uitvinden welke honing jij het lekkerste vind om noga mee te maken. Proef de honing dus ook en kies er 1 welke je zelf het lekkerste vind.

Kan ik andere noten gebruiken voor noga 

Jazeker, je kunt zelf andere noten toevoegen en kijken wat je lekker vind, stukjes gedroogd fruit is ook erg lekker. Ik heb het al gemaakt met amandelen en stukjes gekonfijte sinaasappelschil en amandelen met gedroogde bosvruchten, erg lekker ook en net even wat frisser van smaak.

Eet smakelijk!

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!