Ik ben dol op noga maar zelf maken? Ik denk dat wordt nooit zo lekker als dat je het koopt…nou echt wel! Misschien nog wel lekkerder als je het zelf maakt juist. In het boek Á la mére de Famille staat een heerlijk recept voor Noga van Montélemar. Je hebt er ook niet eens zo heel veel ingrediënten voor nodig maar je moet wel een kookthermometer hebben. Het recept is voor een cakeblik vol, dus wil je een kleiner portie neem dan gewoon van alles de helft. Hieronder het recept.
In deze koopgids
Noga (Nougat) Recept:
- 200 gr honing
- 250+12 gr suiker
- 25 gr glucosestroop
- 85 gr water
- 1 eiwit
- 350 gr geroosterde en ongepelde amandelen
- 25 gr pistachenootjes
- Ouwel/eetpapier
Noga maken
Je kunt met noga zelf variëren, andere noten gebruiken of fruit toevoegen, ik heb het al gemaakt met gekonfijte sinaasappelschil erdoor en gedroogde bosvruchten, ook erg lekker!
Voor het maken van noga is de temperatuur erg belangrijk van de te verwerken ingrediënten, maak je bijvoorbeeld het suikermengsel te heet dan krijg je keiharde noga en verwerk je het suikermengsel bij een te lage temperatuur dan blijft je noga te zacht. Hou dit dus goed in de gaten bij het verwarmen.
Je begint met het cakeblik klaar te zetten, ik bekleed het cakeblik met plasticfolie (slagersfolie nog beter, die is iets dikker) en dan bedek ik de bodem met een stuk ouwel of eetpapier zoals je het vaak in de winkel tegen komt. Ik heb het op internet besteld, vellen op a4 formaat.
Verwarm je oven voor op 160 graden en leg je noten op een bakplaat, zo kun je de noten straks even verwarmen voor je ze bij de noga doet, dit ivm het anders te snel afkoelen van de noga en dan kun je het niet meer roeren/verwerken.
Als dat klaarstaat weeg je alles af en zet je het klaar in pannetjes. In de ene pan de 200 gram honing en in de andere pan de suiker, glucosestroop en het water.
Verwarm de honing tot 125 graden Celcius en de pan met de suiker/glucostroop en het water tot 140 graden Celsius. Lees hier meer over de verschillende temperaturen van suikersiroop en de bijbehorende toepassingen en stadiums en hoe je deze kunt controleren.
Klop met een mixer het eiwit met de 12 gr suiker licht op
Als de honing precies 125 graden is giet je dit langzaam en al kloppend bij het eiwitmengsel
Giet de honing al mixend bij het eiwit en giet tenslotte het suikermengsel er al roerend bij. Verlaag de snelheid van de mixer nu maar blijf nog wel een minuut of 5 doorkloppen.
Hierna kun je de “gaarheid”van de noga testen door een balletje noga onder koud water te houden, als de noga dan stevig aanvoelt is deze goed. Verwarm nu de pistachenootjes en de amandelen en spatel ze door het nogamengsel
Als je de noten er namelijk koud bijdoet wordt de noga te snel hard en kun je het niet meer verwerken. Giet vervolgens het mengsel in het bakblik en dek weer af met ouwel/eetbaar papier en vervolgens met plasticfolie.
Laat de noga een nacht rusten en snijd de noga de volgende dag met een kartelmes in plakken. Verplak elke plak apart met plasticfolie om te beschermen tegen vocht.
Hieronder nog wat tips en trucs:
Mijn noga word niet hard
Waarschijnlijk heb je het suikermengsel niet genoeg verwarmd, deze moet je echt verwarmen tot de thermometer 140 graden aangeeft. Als je het mengsel bijvoorbeeld maar tot 120 graden verwarmd stijft je noga dus niet op.
Mijn noga word keihard
Hier het tegenover gestelde, als je het suikermengsel verwarmt tot boven de 140 graden dan word je noga heel erg hard. Zorg dus echt voor een thermometer als je je noga wil laten slagen.
Welke honing om noga te maken
De smaak van de noga word vooral bepaald door de honing die je gebruikt, hoe donkerder de honing hoe meer smaak deze geeft aan de noga. Hier kun je dus ook mee experimenteren en uitvinden welke honing jij het lekkerste vind om noga mee te maken. Proef de honing dus ook en kies er 1 welke je zelf het lekkerste vind.
Kan ik andere noten gebruiken voor noga
Jazeker, je kunt zelf andere noten toevoegen en kijken wat je lekker vind, stukjes gedroogd fruit is ook erg lekker. Ik heb het al gemaakt met amandelen en stukjes gekonfijte sinaasappelschil en amandelen met gedroogde bosvruchten, erg lekker ook en net even wat frisser van smaak.
Eet smakelijk!
Ik ben gek op noga maar had dit nog niet eerder zelf durven maken, dacht dat het en te ingewikkeld zou zijn, je er veel ingrediënten voor nodig zou hebben en dat het ook nooit zo lekker kon worden als je het zelf maakt. Niks is minder waar dit smaakt naar meer!
Wij hebben heerlijke harde nouga gekocht in Barcelona. Ik zou heel graag ook zelfnougat willen maken. Het recept heb ik nu al. Maar waar krijg je ouwel/eetpapier?
Ouwel of eetpapier kun je in sommige snoepwinkels kopen, dan heb je meestal eetpapier in verschillende kleuren. Bij veel “taarten winkels” is het ook te koop, ik heb de ouwel bij een online winkel gekocht, zoek maar eens op ouwel kopen in google dan kom je verschillende tegen waar je a4 formaat ouwel vellen kan kopen.
Succes!
Waar kun je de glucose stroop kopen?
Glucosestroop is gewoon suikersiroop die je bv op pannenkoeken eet 😉
Glucosestroop kun je kopen in bakwinkels of zelf maken van druivensuiker en water. Het is doorzichtig van kleur.
Waarvoor dient het eetpapier?
Dit is tegen het plakken, zo kun je de noga makkelijk snijden
Weet iemand toevallig hoe ik de honingsmaak uit de noga krijg?
Ik had niet een hele overheersende honingsmaak maar het maakt wel uit wat voor soort honing je neemt, hoe donkerder de honing hoe sterker deze vaak is. Ik zou op zoek gaan naar een zachte honing met een niet te uitgesproken smaak.
Moeten er echt noten in?
Ik dacht dat dit voor de stevigheid was maar vind het niet echt lekker met noten.
Kan het zonder?
Ja hoor je kunt de noga ook zonder noten maken als je hier niet van houd. Ook lekker is wat gedroogd fruit toe te voegen of wat gehakte chocolade, net wat je lekker vind.
Het lijkt mij erg lekker, ik ga het zeker eens proberen. Maar hoe lang moeten de noten in de oven? Tijdens het voorverwarmen en dan tot de oven klaar is of pas als de oven voorverwarmd is de noten erin voor een ? aantal minuten?
Het is zeker de moeite waard om een keer zelf te maken. De noten doe je in de oven als de oven op temperatuur is en pas net voordat je ze door de noga moet roeren.Het gaat er om dat de noten iets verwarmt zijn voor je ze bij het noga mengsel doet, 1-2 minuutjes in de oven is genoeg. Succes met maken!
wou eens vragen ik zou deze met appelsienen willen maken had er gekocht in Frankrijk met appelsien en noten en vond de smaak super lekker. Maar alleen weet niet goed hoe of wanneer ik appelsien erbij moet doen. zou je me kunnen helpen
kun je dan ook ipv Glucosestroop Ahronsiroop gebruiken?
zie dat het niet bij de AH te koop is namelijk…
Glucosesiroop en Ahornsiroop hebben niet helemaal dezelfde werking wat wel belangrijk is bij noga maken. Je kunt in diverse taartenwinkels glucosesiroop kopen of online bestellen. Je kunt het ook zelf maken door een deel druivensuiker met een gelijk deel water op het vuur in te laten dikken tot stroopdikte.Ik koop meestal een pot bij een taartenwinkel en doe er vrij lang mee, het is ook geruime tijd houdbaar. Succes met het maken van je noga!
Hoe lang kun je deze nougat bewaren?
Noga is enorm lang te bewaren. Dit komt door het kookproces. Zodra de temperatuur voor een kort moment boven 140 graden (4 seconden) of 1 seconde op 145 graden. Dan spreek je van UHT producten. Mocht je je willen verdiepen in deze stof dan is een cursus HACCP zeker leuk om mee te maken en toe te passen.
Succes !
Wat een leuk initiatief om zo uitgebreid te schrijven 🙂 Fantastisch om te zien dat mensen dit zo graag zelf willen maken. <3