Zelf patat maken doe je zo

Het is een van de meest eenvoudige zaken die je in de keuken kan doen en toch doe je er vaak veel mensen een plezier mee: zelf patat maken.

Benodigdheden

 • 300 gram grote aardappelen per persoon (iets kruimig)
 • Een eetlepel zout
 • Een patatsnijder of scherp mes
 • Een frituurpan (gebruik vloeibaar plantaardig frituurvet)

Voorbereiding

Het schillen van de aardappelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van dit ‘recept’. Ga ervan uit dat je per persoon ongeveer 300 gram patat nodig hebt. Het aardappelen schillen moet je wel op tijd doen, enkele uren voordat je de patat gaat klaarmaken. Het snijden van de patat kan je met een mes doen, maar een patatsnijder is beslist veel makkelijker. Een goede patatsnijder hoort eigenlijk in iedere keuken en kan met de hulpstukken ook voor andere producten worden gebruikt.

Als je de patat hebt gesneden, zet de deze een paar uur in zout water. Een eetlepel zout is genoeg voor een flinke kom. Als je de friet in zout water zet, trekt het water er een beetje uit. De kenners zeggen dan dit de smaak van de friet beslist ten goede komt. Als je geen tijd hebt, kan het zelf patat maken ook zonder deze stap.

Als de patat een paar uur in het water heeft gestaan, haal je deze er uit en dep je deze droog met een schone theedoek. Het frituren kan beginnen.

Voorbakken en afbakken

Waar je ook friet koopt, het zal altijd in twee stappen worden bereid. Dat zorgt gewoon voor die speciale smaak die echte friet nu eenmaal heeft. Het voorbakken doe je in frituurvet met een temperatuur van 150°C. Bak nooit te veel friet in één keer. Als het frituurvet op een goede temperatuur blijft, worden de patatjes lekker krokant. Het voorbakken doe je gedurende 5 minuten.

Daarna laat je de patat goed afkoelen totdat het etenstijd wordt. Het afbakken gebeurt in frituurvet van 180°C. Ook in dit geval is 5 minuten voldoende in ruim en schoon frituurvet.

Sausjes

Patat is een van die producten waar men graag een sausje bij heeft om te dippen. Natuurlijk zijn er diverse mogelijkheden. Vaak kan je die zelf ook eenvoudig maken, maar kant en klaar kopen is ook mogelijk.

1. Mayonaise.

Misschien wel de bekendste saus voor bij de patat. Er zit erg veel vet in, maar het meeste hiervan is onverzadigd vet. Mayonaise is dus niet zo slecht voor de gezondheid als vaak wordt gedacht. Maar het bevat beslist wel veel calorieën. Het is een dikmaker.

2. Frietsaus.

Deze saus is qua smaak en substantie vergelijkbaar met mayonaise. Er zit wel beduidend minder vet (olie) in.

3. Pindasaus.

Eigenlijk kwam dit sausje pas in opkomst toen we de Indonesische keuken een beetje leerden kennen. Pindasaus is er van zoet tot zeer pittig. Ook deze saus heeft door de gebruikte pinda’s veel onverzadigde vetten maar beslist ook een groot aantal calorieën.

4. Ketchup.

Dat klinkt misschien erg gezond, geprakte tomaten. Veel mensen vinden het ook lekker over de friet. Er zit echter wel veel suiker in deze saus.

5. Sausje oorlog.

Waar deze bijzondere naam vandaan is gekomen, is onbekend. Regionaal krijg je ook diverse combinaties als je deze saus kiest. Standaard is pindasaus en mayonaise.

6. Speciaal.

Ook voor een patatje speciaal zijn er vele uitvoeringen. Het meest gebruikelijke is mayonaise, ketchup of currysaus en uien.

Zelf patat maken
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Het is een van de meest eenvoudige zaken die je in de keuken kan doen en toch doe je er vaak veel mensen een plezier mee: zelf patat maken.
Schrijver:
Recept:: Aardappel recepten
: Belgische keuken
Ingrediënten
 • 300 gram grote aardappelen per persoon (iets kruimig)
 • Een eetlepel zout
 • Een patatsnijder of scherp mes
 • Een frituurpan (gebruik vloeibaar plantaardig frituurvet)
Bereiding
 1. Voorbereiding
 2. Het schillen van de aardappelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van dit ‘recept’. Ga ervan uit dat je per persoon ongeveer 300 gram patat nodig hebt. Het aardappelen schillen moet je wel op tijd doen, enkele uren voordat je de patat gaat klaarmaken. Het snijden van de patat kan je met een mes doen, maar een patatsnijder is beslist veel makkelijker. Een goede patatsnijder hoort eigenlijk in iedere keuken en kan met de hulpstukken ook voor andere producten worden gebruikt.
 3. Als je de patat hebt gesneden, zet de deze een paar uur in zout water. Een eetlepel zout is genoeg voor een flinke kom. Als je de friet in zout water zet, trekt het water er een beetje uit. De kenners zeggen dan dit de smaak van de friet beslist ten goede komt. Als je geen tijd hebt, kan het zelf patat maken ook zonder deze stap.
 4. Als de patat een paar uur in het water heeft gestaan, haal je deze er uit en dep je deze droog met een schone theedoek. Het frituren kan beginnen.
 5. Voorbakken en afbakken
 6. Waar je ook friet koopt, het zal altijd in twee stappen worden bereid. Dat zorgt gewoon voor die speciale smaak die echte friet nu eenmaal heeft. Het voorbakken doe je in frituurvet met een temperatuur van 150°C. Bak nooit te veel friet in één keer. Als het frituurvet op een goede temperatuur blijft, worden de patatjes lekker krokant. Het voorbakken doe je gedurende 5 minuten.
 7. Daarna laat je de patat goed afkoelen totdat het etenstijd wordt. Het afbakken gebeurt in frituurvet van 180°C. Ook in dit geval is 5 minuten voldoende in ruim en schoon frituurvet.

 

 

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: