Wie is er niet dol op lekker knapperig gebakken patat of frietjes? De meeste mensen eten regelmatig patat en meestal wordt die gehaald bij de snackbar of wordt er diepvries patat gehaald. Toch is het veel en veel lekkerder om zelf patat vers te maken. Het is even wat meer werk maar het is zeker de moeite waard kan ik je zeggen. Wist je overigens dat je heel wat tijd kan besparen met een goede frietsnijder?
Geen slappe of half lauwe friet meer als je thuiskomt maar gewoon heerlijk warme en knapperige goudgele frietjes op je bord. Nog lekkerder met zelfgemaakte mayonaise natuurlijk.
In deze koopgids
Zelf patat of friet maken
Zelf patat maken is niet moeilijk en je hebt er ook niet veel voor nodig, aardappelen en frituurolie, bij voorkeur plantaardige olie. Daarnaast een beetje zout naar smaak.
Tijd besparen? Gebruik een frietsnijder!
Ik krijg wanneer ik vrienden of familie op bezoek heb regelmatig de vraag; “Heb je alles zelf gesneden?” En vervolgens “Hoe lang ben je daar wel niet mee bezig geweest!?”. Het lijkt inderdaad ontzettend veel tijd te kosten om voor een grote(re) groep mensen zelf friet te maken, maar daar is een oplossing voor. Een goede frietsnijder + dunschiller!
Ik gebruik zelf de frietsnijder van Palmero. Met deze frietsnijder kun je zowel dikke als dunne frietjes maken. Er zit tevens een gratis aardappelschilmesje en dunschiller bij. Ideaal!
Je bestelt de Palmero frietsnijder voor slechts €34,95 op Bol.com!
Schil de aardappelen (of als je patat met schil wil maken, was de aardappelen dan goed en boen de schil goed schoon)
Snijd de aardappelen in plakken ter dikte van ongeveer 1cm (of dunner als je dunnere frietjes wil). Snijd de aardappelplakken vervolgens in repen zodat je friet krijgt. Je kunt dit met de hand doen of met een frietsnijder. Het voordeel van een frietsnijder is dat je tijd bespaart en dat je altijd mooie rechte patat krijgt!
Was de ongebakken patat nu in koud water en laat goed uitlekken, leg ze vervolgens even op keukenpapier of nog beter op een schone theedoek en dep droog.
Nu zijn we klaar om de patat te gaan bakken. Patat moet je in 2x bakken, de eerste keer bak je de friet voor op een lagere temperatuur (140 graden) en daarna gaan we de patat echt afbakken op 175-180 graden.
Zet de frituurpan met de olie op het vuur en verwarm de olie tot 140 graden.
Zodra de olie op temperatuur is laat je de friet in de olie zakken en bak je de friet voor in ongeveer 4-5 minuten.
Schep ze dan uit de olie en laat uitlekken in een vergiet. Laat nu minimaal een half uurtje afkoelen voordat je de friet gaat afbakken.
Verwarm de olie nu verder tot 175-180 graden en zodra de olie op temperatuur is bak je de voorgebakken friet af in 2-3 minuten tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn.
Leg wat keukenpapier in een brede schaal en schep de friet nu uit de olie en laat goed uitlekken voor je ze in de schaal schept..
Bestrooi de friet met zout naar smaak.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Schil de aardappelen (of als je patat met schil wil maken, was de aardappelen dan goed en boen de schil goed schoon)
Snijd de aardappelen in plakken ter dikte van ongeveer 1cm (of dunner als je dunnere frietjes wil). Snijd de aardappelplakken vervolgens in repen zodat je friet krijgt. Je kunt dit met de hand doen of met een frietsnijder. Het voordeel van een frietsnijder is dat je tijd bespaart en dat je altijd mooie rechte patat krijgt!
Was de ongebakken patat nu in koud water en laat goed uitlekken, leg ze vervolgens even op keukenpapier of nog beter op een schone theedoek en dep droog.
Nu zijn we klaar om de patat te gaan bakken. Patat moet je in 2x bakken, de eerste keer bak je de friet voor op een lagere temperatuur (140 graden) en daarna gaan we de patat echt afbakken op 175-180 graden.
Zet de frituurpan met de olie op het vuur en verwarm de olie tot 140 graden.
Zodra de olie op temperatuur is laat je de friet in de olie zakken en bak je de friet voor in ongeveer 4-5 minuten.
Schep ze dan uit de olie en laat uitlekken in een vergiet. Laat nu minimaal een half uurtje afkoelen voordat je de friet gaat afbakken.
Verwarm de olie nu verder tot 175-180 graden en zodra de olie op temperatuur is bak je de voorgebakken friet af in 2-3 minuten tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn.
Leg wat keukenpapier in een brede schaal en schep de friet nu uit de olie en laat goed uitlekken voor je ze in de schaal schept..
Bestrooi de friet met zout naar smaak.
Dit lijkt meer op reclame voor de frietsnijder
Hoi Jufvrouw Schaap,
Wij willen uiteraard ook wat verdienen aangezien het onderhouden van de website ook behoorlijk wat tijd (en geld) kost. Vandaar dat er zo nu en dan een verwijzing wordt geplaatst naar een webshop.
Groetjes,
Sander
Ik snap het wel hoor! Alleen maar handig voor mensen die er wat mee willen doen! Bedankt voor het recept!
Nee…. Goede te weten hoe nu .. patatje te maken.
Meer mw. van de ezel
Goede reactie, snap er de ballen van
Lezen is een vak. Prima recept hoor! Thanks!
Inderdaad, dit gaat (erg) meer om de reclame dan om het recept, waardeloos!
Beste Sander, in dit recept noem je niet dat lang niet ieder aardappelras geschikt is om friet van te maken. Zonde van alle tijd die je lezers er in stoppen om zelf friet te maken als het dan mislukt. Zelf neem ik Agria, maar misschien ken jij nog andere geschikte rassen?
Verandert er nog iets aan het hele proces
a) als je de patat na het voorbakken in de vriezer doet, voor later gebruik
b) als je het afbakken doet met een airfryer?
advies ook aardappelschil laten zitten als je dat wilt maar een slechter advies kan niet. Aardappelschil is giftig.
Aardappelschil is niet giftig, juist gezond. Er zitten vezels en vitaminen in. Neem biologische aardappels, daar zitten geen chemische pesticiden in.
Ik eet graag aardappels in de schil uit de oven, zelfs aardappelpuree of stamppot kun je met schil eten. Scheelt schillen!
Aardappelschil is niet giftig, juist gezond. Er zitten vezels en vitaminen in. Neem biologische aardappels, daar zitten geen chemische pesticiden in.
Ik eet graag aardappels in de schil uit de oven, zelfs aardappelpuree of stamppot kun je met schil eten. Scheelt schillen!