Zelf patat maken

Wie is er niet dol op lekker knapperig gebakken patat of frietjes? De meeste mensen eten regelmatig patat en meestal wordt die gehaald bij de snackbar of wordt er diepvries patat gehaald. Toch is het veel en veel lekkerder om zelf patat vers te maken. Het is even wat meer werk maar het is zeker de moeite waard kan ik je zeggen. Wist je overigens dat je heel wat tijd kan besparen met een goede frietsnijder?

Geen slappe of half lauwe friet meer als je thuiskomt maar gewoon heerlijk warme en knapperige goudgele frietjes op je bord. Nog lekkerder met zelfgemaakte mayonaise natuurlijk.

Zelf patat of friet maken 

Zelf patat maken is niet moeilijk en je hebt er ook niet veel voor nodig, aardappelen en frituurolie, bij voorkeur plantaardige olie. Daarnaast een beetje zout naar smaak.

Tijd besparen? Gebruik een frietsnijder!

Ik krijg wanneer ik vrienden of familie op bezoek heb regelmatig de vraag; “Heb je alles zelf gesneden?” En vervolgens “Hoe lang ben je daar wel niet mee bezig geweest!?”. Het lijkt inderdaad ontzettend veel tijd te kosten om voor een grote(re) groep mensen zelf friet te maken, maar daar is een oplossing voor. Een goede frietsnijder + dunschiller!

Ik gebruik zelf de frietsnijder van Palmero. Met deze frietsnijder kun je zowel dikke als dunne frietjes maken. Er zit tevens een gratis aardappelschilmesje en dunschiller bij. Ideaal!

Je bestelt de Palmero frietsnijder voor slechts €34,95 op Bol.com!

Wat heb je nodig om zelf patat te maken?

Zelf patat maken de bereiding:

mayonaise maken
  1. Schil de aardappelen (of als je patat met schil wil maken, was de aardappelen dan goed en boen de schil goed schoon)
  2. Snijd de aardappelen in plakken ter dikte van ongeveer 1cm (of dunner als je dunnere frietjes wil). Snijd de aardappelplakken vervolgens in repen zodat je friet krijgt. Je kunt dit met de hand doen of met een frietsnijder. Het voordeel van een frietsnijder is dat je tijd bespaart en dat je altijd mooie rechte patat krijgt!
  3. Was de ongebakken patat nu in koud water en laat goed uitlekken, leg ze vervolgens even op keukenpapier of nog beter op een schone theedoek en dep droog
  4. Nu zijn we klaar om de patat te gaan bakken. Patat moet je in 2x bakken, de eerste keer bak je de friet voor op een lagere temperatuur (140 graden) en daarna gaan we de patat echt afbakken op 175-180 graden.

Maak het jezelf gemakkelijk door de aardappelen te schillen met een dunschiller en de frietjes te maken met een frietsnijder. Je bestelt een goede frietsnijder (+ gratis dunschiller) voor slechts €34,95 op Bol.com!

Voorbakken van de patat:

  1. Zet de frituurpan met de olie op het vuur en verwarm de olie tot 140 graden
  2. Zodra de olie op temperatuur is laat je de friet in de olie zakken en bak je de friet voor in ongeveer 4-5 minuten
  3. Schep ze dan uit de olie en laat uitlekken in een vergiet. Laat nu minimaal een half uurtje afkoelen voordat je de friet gaat afbakken

Patat afbakken:

  1. Verwarm de olie nu verder tot 175-180 graden en zodra de olie op temperatuur is bak je de voorgebakken friet af in 2-3 minuten tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn
  2. Leg wat keukenpapier in een brede schaal en schep de friet nu uit de olie en laat goed uitlekken voor je ze in de schaal schept.
  3. Bestrooi de friet met zout naar smaak.

Ik krijg slappe of vette patat hoe kan dat?

Meestal is de temperatuur van het vet dan te laag of er word teveel patat in 1 keer gebakken waardoor het vet te snel afkoelt. De patat word dan eerder gekookt dan dat het bakt. Ook is het belangrijk dat je zelfgemaakte patat in 2x afbakt zoals hierboven beschreven. Het afbakken en krokant maken van de friet gebeurt op 175-180 graden.

Welke aardappel gebruiken om patat te maken?

zelf patat maken

Gebruik voor het zelf maken van friet kruimige aardappelen. Het bintje is een goede aardappel om friet van te maken. Maar de Agria, Désirée of  Santé aardappel kan ook heel goed gebruikt worden. Gebruik mooie grote aardappelen die je al dan niet met schil snijd tot mooie frieten. Het wassen van de gesneden friet is erg belangrijk, zo was je overtollig zetmeel eraf en blijven de frietjes niet aan elkaar plakken bij het bakken, maak ze wel goed met een theedoek droog na het wassen.

Olie spettert bij afbakken patat

Als de olie heel erg gaat spetteren als je de friet erin doet is de friet vaak te nat, dit gebeurt ook met diepvriesfriet waar ijs op zit. Zorg dus dat je de patat goed droogt na het wassen.

Eet de zelfgemaakte patat nu met bij voorkeur zelfgemaakte mayonaise

Zelf patat maken
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Hoeveelheid: 750 gr
Ingrediënten
  • 1 kilo aardappelen
  • Plantaardige olie
  • Frituurpan
  • Zout
Bereiding
Zelf patat maken de bereiding:
  1. Schil de aardappelen (of als je patat met schil wil maken, was de aardappelen dan goed en boen de schil goed schoon)
  2. Snijd de aardappelen in plakken ter dikte van ongeveer 1cm (of dunner als je dunnere frietjes wil.) Snijd de aardappelplakken vervolgens in repen zodat je friet krijgt.
  3. Was de ongebakken patat nu in koud water en laat goed uitlekken, leg ze vervolgens even op keukenpapier of nog beter op een schone theedoek en dep droog
  4. Nu zijn we klaar om de patat te gaan bakken. Patat moet je in 2x bakken, de eerste keer bak je de friet voor op een lagere temperatuur (140 graden) en daarna gaan we de patat echt afbakken op 175-180 graden.
Voorbakken van de patat:
  1. Zet de frituurpan met de olie op het vuur en verwarm de olie tot 140 graden
  2. Zodra de olie op temperatuur is laat je de friet in de olie zakken en bak je de friet voor in ongeveer 4-5 minuten
  3. Schep ze dan uit de olie en laat uitlekken in een vergiet.
Patat afbakken:
  1. Verwarm de olie nu verder tot 175-180 graden en zodra de olie op temperatuur is bak je de voorgebakken friet af in 2-3 minuten tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn
  2. Leg wat keukenpapier in een brede schaal en schep de friet nu uit de olie en laat goed uitlekken voor je ze in de schaal schept.
  3. Bestrooi de friet met zout naar smaak.
Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: