Sambal geeft vaak net even die lekkere pittige touch aan je gerechten. En zeker wanneer je de sambal zelf maakt, dan heeft deze echt superveel smaak en kracht. Heel anders dan die uit de supermarkt. Bovendien is het super simpel en snel om even sambal te maken. Ik was al een tijd op zoek naar een echt goed sambal recept. De meeste sambal recepten waren het echter net niet voor mij. Maar deze sambal vind ik echt super lekker. Hij is flink heet, een sambal pedis dus. Wil je een wat minder hete variant, dan kun je eventueel de zaadjes uit de pepers halen.
In deze koopgids
Sambal tips
- Hoe maak je pittige sambal? Voor een extra pittige sambal neem je meer gele pepers en laat je de zaadjes in de pepers zitten. Voor een minder pittige variant gebruik je alleen rode pepers.
- Wil je de sambal langer bewaren? Plaats dan een extra laag olie bovenop de sambal. Zo blijft hij langer goed.
- Wanneer je zelf sambal gaat maken en je bent vegetarisch, dan kun je ook groentebouillon gebruiken in plaats van trassi.
- Zorg ervoor dat je sambal niet kookt maar langzaam even opwarmt.
- Wanneer de olie naar boven komt en de sambal mooi rood van kleur is, dan is hij goed.
- Vind je de sambal nog te pittig? Voeg dan wat extra suiker toe.
Schil de gember en snijd deze in stukjes. Verwijder ook de schil van de uien en knoflook en snijd ook deze in stukken.
Was de pepers en snijd ze in stukken. Wil je een minder pittige sambal, dan kun je ook de zaadjes eruit halen.
Plaats dit allemaal in de keukenmachine en maal het tot een fijne massa. Je kunt dit eventueel ook met de vijzel doen.
Plaats wat olie in een kleine steelpan en verwarm dit op laag vuur. Plaats de pepermassa in de pan en verwarm dit even.
Voeg nu alle overige ingrediënten toe: ketjap, suiker, trassi, zout en azijn. Eventueel kun je ook een eetlepel tomatenpuree toevoegen.
Om de sambal te maken, laat je deze nog 10 minuten even pruttelen. Plaats deze daarna in een schoon potje en laat dit even afkoelen. Daarna kun je hem in de koelkast zetten en luchtdicht afsluiten met een deksel.
Je kunt de zelfgemaakte sambal ongeveer een week bewaren.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Schil de gember en snijd deze in stukjes. Verwijder ook de schil van de uien en knoflook en snijd ook deze in stukken.
Was de pepers en snijd ze in stukken. Wil je een minder pittige sambal, dan kun je ook de zaadjes eruit halen.
Plaats dit allemaal in de keukenmachine en maal het tot een fijne massa. Je kunt dit eventueel ook met de vijzel doen.
Plaats wat olie in een kleine steelpan en verwarm dit op laag vuur. Plaats de pepermassa in de pan en verwarm dit even.
Voeg nu alle overige ingrediënten toe: ketjap, suiker, trassi, zout en azijn. Eventueel kun je ook een eetlepel tomatenpuree toevoegen.
Om de sambal te maken, laat je deze nog 10 minuten even pruttelen. Plaats deze daarna in een schoon potje en laat dit even afkoelen. Daarna kun je hem in de koelkast zetten en luchtdicht afsluiten met een deksel.
Je kunt de zelfgemaakte sambal ongeveer een week bewaren.
Geef een reactie