Er gaat niets boven een heerlijke eigengemaakte satesaus. Deze saus van pindakaas is super simpel en kun je in een paar minuten zelf maken. En natuurlijk veel lekkerder dan uit een potje. Heerlijk voor over je sate-spiezen bij de bbq. Of gewoon voor over kipsate met frites en salade als doordeweekse maaltijd. En natuurlijk kun je hem ook bij frites en snacks serveren. Deze satesaus bevat slechts 6 ingrediënten en je maakt hem in een handomdraai. Ook leuk om tegen je gasten te zeggen dat je deze satesaus zelf hebt gemaakt natuurlijk! We geven je het beste satesaus recept van BBQ specialisten.
De lekkerste satesaus zelf maken
Satesaus of pindasaus maken kun je op verschillende manieren doen. Wil je graag een wat grovere pindasaus maken? Gebruik dan echte pinda’s die je in een vijzel samen met wat kruiden fijnmaalt. Zo heb je echte stukjes pinda in je saus. Ook kun je de pinda’s natuurlijk in een keukenmachine fijnmalen. Wanneer je ze van te voren even laat wellen in warm water, dan kun je ze gemakkelijker fijnmalen.
De basis van pindasaus is meestal pindakaas. Naast kokosmelk, sambal of rode peper en ketjap wordt er soms ook knoflook, tomatenpuree, ketchup, gember, fijngesnipperde gebakken ui of citroensap aan toegevoegd.
Hoe maak je echte Indische satesaus? Ook hier gebruik je pindakaas als basis. In dit geval voeg je naast kokosmelk ook gule djawa, ketoembar, rode peper, djahe toe en eventueel gebakken uitjes toe. Verder begin je met het bakken van een gesnipperde ui en knoflook als basis.
Tips:
- Pindasaus brandt snel aan. Gebruik daarom een pan met anti aanbaklaag en laat hem eerst afkoelen en warm hem daarna langzaam op terwijl je roert.
- Je kunt de pindasaus een paar dagen bewaren in de koelkast. Voeg daarna een eetlepel water toe voordat je de saus weer opwarmt.
- Pindasaus kun je prima een dag van tevoren maken. Voeg in dit geval de kokosmelk pas een dag later toe om te voorkomen dat de saus gaat schiften. Of gebruik water in plaats van kokosmelk.
Plaats de pindakaas, kokosmelk, sambal, ketjap, pepersnippers, wijnazijn en zout en peper in een kleine steelpan.
Om de pindasaus te maken plaats je de steelpan op een laag vuur en blijf roeren in de pan.
Warm de saus langzaam op terwijl je blijft roeren. Zo meng je alle ingrediënten goed door elkaar en voorkom je dat de saus aankoekt aan de bodem.
Serveer deze saus bijvoorbeeld bij je eigen in ketjap en rode pepers gemarineerde kipsate. Hmmm, smullen maar!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Plaats de pindakaas, kokosmelk, sambal, ketjap, pepersnippers, wijnazijn en zout en peper in een kleine steelpan.
Om de pindasaus te maken plaats je de steelpan op een laag vuur en blijf roeren in de pan.
Warm de saus langzaam op terwijl je blijft roeren. Zo meng je alle ingrediënten goed door elkaar en voorkom je dat de saus aankoekt aan de bodem.
Serveer deze saus bijvoorbeeld bij je eigen in ketjap en rode pepers gemarineerde kipsate. Hmmm, smullen maar!
Geef een reactie