Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Zo zet je meer groenten en fruit op het menu: 8 tips

De beste groentesap recepten

Groenten en fruit zijn heel gezond. Toch krijgen we er vaak niet voldoende van binnen. Dit zijn acht manieren om meer groenten en fruit op het menu te zetten:

1.       Groene smoothie als ontbijt

Een groene smoothie is een heerlijke manier om groenten binnen te krijgen. Je combineert namelijk zoete fruitsoorten met een handje groenten, zoals spinazie of boerenkool.

Je proeft niets van de groenten, maar je krijgt ze wel binnen. Samen met veel gezonde voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen als vitamine A en magnesium.

Naast een smoothie van banaan, mango en spinazie kun je ook denken aan uitdagender smaakcombinaties. Bijvoorbeeld andijvie met appel, honing en amandelmelk. Je zou het niet verwachten, maar ook dit smaakt prima. Het bittere van de andijvie verdwijnt door de zoete smaken van appel en honing. Probeer het eens!

2.     Maaltijdsoep of -salade als lunch

Een maaltijdsoep of -salade is perfect als je tijdens de lunch meer groenten binnen wil krijgen. Je kunt er werkelijk alle soorten groenten in verwerken. Hoe meer verschillende groenten, hoe meer voedingsstoffen je binnenkrijgt.

Ook groenten waar je niet zo snel aan zou denken, zijn lekker in een soep of salade. Denk aan bietensoep, komkommersoep en bloemkoolsoep. In een salade kan meer dan sla. Bijvoorbeeld paprika, gegrilde courgette of aubergine en julienne reepjes wortel. Of wat dacht je van een witlofsalade met ei en augurk?

3.      Ovenschotel

Een ovenschotel is ideaal om groenten in te verwerken. Laat de aardappel eens weg en kies voor zoete aardappel, schorseneren of pastinaak. Lekker met pompoen en wortels in de winter.

Een zomerse ovenschotel kan bestaan uit zomergroenten, zoals courgette, venkel, aubergine en tomaat. Met geitenkaas er overheen heb je een heerlijk zomers gerecht om je vingers bij af te likken.

4.     Groentesnack

Maak als snack of tussendoortje eens rolletjes van gegrilde plakken courgette of aubergine. Je kunt er geitenkaas of een andere kaassoort in doen, maar je kunt ze ook vullen met andere groenten. Denk aan gegrilde paprika, olijf of zongedroogde tomaat.

5.      Groenteomelet als lunch

Een groenteomelet is een gezonde lunch en je kunt er veel verschillende groenten in verwerken. Lekker zijn paprika, champignons, prei en tomaat. Ook doperwten, wortel en courgette kunnen goed in een groenteomelet. Met een handje rucola of veldsla als topping verhoog je je groente-inname nog eens.

6.     Soep vooraf

Een soepje vooraf is niet alleen erg lekker. Je krijgt er ook extra groenten mee binnen. Dat is zeker het geval als je veel groenten in de soep verwerkt. Bijvoorbeeld een pakje soepgroenten of vers gesneden groenten als wortel, sperziebonen en champignons.

7.     Salade bij het eten

Maak er een goede gewoonte van om je maaltijd aan te vullen met een lekkere salade. Je hoeft niet altijd een hele kom salade te maken. Een paar stukje rauwkost voldoen ook om meer groenten binnen te krijgen. Denk aan plakjes komkommer, cherrytomaatjes en wortel.

8.     Fruit in het toetje

Fruit is heerlijk in een toetje, zoals Griekse yoghurt of kwark. Gebruik de verse soorten, zoals bessen, aardbeien, banaan en perzik. Dan krijg je enkel gezonde stoffen binnen.

Je kunt van vers fruit ook een heerlijke fruitsalade maken als dessert. Met een toefje slagroom of Griekse yoghurt maak je het helemaal af. Of wat dacht je van een grote schijf ananas, meloen of aardbeien met slagroom?

Laat je fantasie de vrije loop om een heerlijk fruittoetje te maken. Zo kun je ook denken aan peer, banaan of druiven met donkere chocola. Ook gebakken appeltjes met kaneel en honing vormen een fantastisch dessert. Zo zet je iedere dag een heerlijk en gezond toetje op tafel.

Zoek je nog meer inspiratie voor een gezonde levensstijl? Hier vind je tips en informatie.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!