Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Zomers fruit met likeursabayon

Dit is recept is erg eenvoudig om zelf te maken en is een leuke variatie als je een keer wat extra’s wilt doen met fruit.
Vers rood fruit

Dit is recept is erg eenvoudig om zelf te maken en is een leuke variatie als je een keer wat extra’s wilt doen met fruit. De luchtige saus is eenvoudig te bereiden en is vaak terug te zien in verschillende restaurants als saus bij een dessert. Sabayon komt oorspronkelijk uit Italië en bestaat traditioneel gezien uit eidooiers, suiker en marsala. Tegenwoordig zijn er veel variaties met sabayon. Dit recept met likeursabayon is een variatie met Grand Marnier. De sinaasappelsmaak past namelijk perfect bij het frisse zomerse fruit. Mocht je liever een andere likeur gebruiken, dan is dit ook mogelijk. Je kunt namelijk hierin eenvoudig variëren met andere soorten drank zoals Baileys, Amaretto en andere soorten likeuren. Een sabayon laat weer eens zien hoe veelzijdig een ei kan zijn. Je kunt er namelijk veel meer dan enkel het maken van een omelet of gebakken eieren.

Tips bij het maken van sabayon

Let er bij het maken van sabayon op dat je het water onder de bekken niet laat koken. Dit zorgt er namelijk voor dat de saus gaat klonteren door het ei. De saus mag daarnaast nooit boven de 70 graden komen, omdat op deze temperatuur het ei gaat stollen. Er is ook een klein verschil tussen koude- en warme sabayon. Het enige verschil hierin, is de serveertemperatuur. Dit recept met zomers fruit en likeursabayon maakt gebruik van een warme sabayon. Als je echt snel kunt kloppen, kun je dit ook doen onder laag vuur. Echter is dit vrij lastig en gezien de bereidingstijd van een sabayon is het niet aan te raden dit te doen. Dit duurt namelijk erg lang.

Met zomers fruit kun je erg eenvoudig variëren. Erg lekker bij een sabayon is rood fruit zoals aardbeien, frambozen, rode bessen, blauwe bessen en kersen. Maar je kunt ook watermeloen toevoegen of galia meloen. Het fruit kun je ook aanpassen naar andere soorten sabayon, waardoor je dit gerecht het gehele jaar kunt maken. Dit recept is bedoeld voor 4 personen.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Dit is recept is erg eenvoudig om zelf te maken en is een leuke variatie als je een keer wat extra’s wilt doen met fruit.

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd10 minKooktijd15 minTotale tijd25 min

 200 g aardbeien
 80 g frambozen
 100 g kersen
 90 g ananas
 60 g eidooiers
 40 g suiker
 75 g Grand Marnier

1

Snijd als eerste de watermeloen en ananas in blokjes. Vervolgens snij je de aardbeien door de helft of in vieren. Meng nu al het fruit met elkaar om een heerlijke fruitsalade te maken.

2

Breng een laagje water tegen de kook in een pan. Neem een bekken dat past op de pan en zet deze erop. Let erop tijdens het bereiden van de sabayon dat het water nooit kookt.

3

Voeg nu de eidooiers en suiker toe aan de bekken. Klop deze massa luchtig tot een dikke en schuimige massa. Gaar de eidooiers tot een temperatuur van 65 graden Celsius. Voeg vervolgens geleidelijk de Grand Marnier toe aan de eiermassa.

4

Haal de bekken van de pan af en klop het mengsel door tot het mengels een temperatuur heeft van 35 tot 40 graden.

5

Verdeel nu al het fruit over de 4 borden en schep de luchtige sabayon over het fruit.

Ingrediënten

 200 g aardbeien
 80 g frambozen
 100 g kersen
 90 g ananas
 60 g eidooiers
 40 g suiker
 75 g Grand Marnier

Instructies

1

Snijd als eerste de watermeloen en ananas in blokjes. Vervolgens snij je de aardbeien door de helft of in vieren. Meng nu al het fruit met elkaar om een heerlijke fruitsalade te maken.

2

Breng een laagje water tegen de kook in een pan. Neem een bekken dat past op de pan en zet deze erop. Let erop tijdens het bereiden van de sabayon dat het water nooit kookt.

3

Voeg nu de eidooiers en suiker toe aan de bekken. Klop deze massa luchtig tot een dikke en schuimige massa. Gaar de eidooiers tot een temperatuur van 65 graden Celsius. Voeg vervolgens geleidelijk de Grand Marnier toe aan de eiermassa.

4

Haal de bekken van de pan af en klop het mengsel door tot het mengels een temperatuur heeft van 35 tot 40 graden.

5

Verdeel nu al het fruit over de 4 borden en schep de luchtige sabayon over het fruit.

Zomers fruit met likeursabayon

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier