Makreel is een zeer bekende vissoort. De vis is een roofvissoort en jaagt op kleinere vissen. De makreel combineert erg goed met verschillende typen groenten zoals avocado, citrus, basilicum, tomaat en zelfs watermeloen. Rond de zomer is de periode dat verschillende scholen makreel rondzwemmen rond de Nederlandse kust. Deze periode loopt van ongeveer mei tot september. Het is dan zelfs mogelijk om zelf te gaan vissen op een boot. Zo ben je er helemaal van verzekerd dat je verse vis hebt! Daarnaast is de makreel ook het meest vet, doordat ze zich voorbereiden op de paaitijd. De makreel is een prachtige vis om te zien en je kunt zelfs aan de huid zien of het zwemt in helder of donkerder water. De makreel is een vis die zeer geschikt is voor verschillende bereidingen. Een van de bekendste manieren is waarschijnlijk wel de gerookte makreel. De vette smaak van de makreel combineert erg goed met de rooksmaak. Over het algemeen is makreel het gehele jaar verkrijgbaar. Daarnaast kun je makreel ook toepassen in verschillende bereidingen zoals grillen, stomen, stoven en “en papilotte”. Een “en papilotte is een ovenbereiding waarin je de vis gaart in een pakketje van bakpapier of aluminiumfolie.
Een Italiaans geïnspireerde zomerse salade
Dit recept maakt gebruik van een ingrediënt dat “farro” heet. Dit is een nootachtige graansoort die erg gezond is. Mocht je die niet kunnen vinden, dan kun je ook parelgort gebruiken. Het is een eenvoudige graan om te bereiden: je hoeft alleen maar de granen af te koken tot deze gaar is. Dit duurt 30 tot 45 minuten. Met dit recept kun je erg goed variëren, waardoor je elke keer een andere salade kunt maken die net even anders smaak. Het belangrijkste is wel om goede olijfolie te gebruiken. Een extra virgin olijfolie heeft een krachtigere smaak en brengt de algehele smaak van het gehele gerecht omhoog. Dit recept is zeer geschikt voor 4 tot 5 personen.
Dit recept maakt gebruik van een ingrediënt dat “farro” heet. Dit is een nootachtige graansoort die erg gezond is en perfect past bij een vettige vis als makreel
Breng een pan gezouten water aan de kook.
Kook de farro of parelgort af totdat deze beetgaar is. Dit kan 20 tot 45 minuten duren.
Maak de ui schoon en snijdt deze in dunne halve ringen
Maak de paprika schoon en snijdt de paprika’s in blokjes
Spoel de cherrytomaten en snijdt deze doormidden. Spoel de bleekselderij schoon en snijd deze in dunne halve ringen.
Als de farro/ parelgort klaar is, spoel je het koud totdat deze lauwwarm is.
Maak de makreel schoon en verwijder het vlees van de vis. Mix in een kom de uien, farro, makreelvlees, paprika en bleekselderij met elkaar en gooi dit goed om.
Breng de salade op smaak met zout, peper, witte wijnazijn en olijfolie. Serveer de salade met wat brood.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Breng een pan gezouten water aan de kook.
Kook de farro of parelgort af totdat deze beetgaar is. Dit kan 20 tot 45 minuten duren.
Maak de ui schoon en snijdt deze in dunne halve ringen
Maak de paprika schoon en snijdt de paprika’s in blokjes
Spoel de cherrytomaten en snijdt deze doormidden. Spoel de bleekselderij schoon en snijd deze in dunne halve ringen.
Als de farro/ parelgort klaar is, spoel je het koud totdat deze lauwwarm is.
Maak de makreel schoon en verwijder het vlees van de vis. Mix in een kom de uien, farro, makreelvlees, paprika en bleekselderij met elkaar en gooi dit goed om.
Breng de salade op smaak met zout, peper, witte wijnazijn en olijfolie. Serveer de salade met wat brood.
Geef een reactie