Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Zwarte bonen burger recept

Wie heeft er nou niet regelmatig zin in een heerlijke burger? Een vegetarische burger is een mooie oplossing als je normale burgers te vet vindt. Met dit recept kun je eenvoudig een mooie burger op tafel zetten!

zwarte bonenburger

Wie heeft er nou niet regelmatig zin in een heerlijke burger? Toch vind ik dat burgers behoorlijk verschillen in kwaliteit. Ze zijn veel te vet en/ of van slechte kwaliteit. Ook in restaurants valt er wat te winnen als het goed om hoogwaardige kwaliteit burgers. De foodcost voor een burger vind ik dan beter besteed aan extra bereidingen van groenten dan om de vleesburger zelf. Ook deze kan wat standaard zijn. Om die reden maak ik liever vegetarische burgers. Ze zijn een stuk minder vet en vaak ook veel smaakvoller. Wel is het dan belangrijk dat ze zelf zijn gemaakt. De kant-en-klare vegetarische burgers kunnen wat ‘granig’ smaken of zijn te zout. Met dit recept voor zwarte bonen burgers kun je naar hartenlust variëren. Als je burgers zelf maakt heb je meer in de hand wat er in gaat en is om die reden ook stukken gezonder en kun je dit recept helemaal eigen maken! In dit geval heb ik er een vegan variant van gemaakt.

Aandachtspunten bij dit recept voor vegan zwarte bonen burgers

Het is erg belangrijk dat je de burgermassa niet te fijn draait. Hierdoor wordt de burger structuurloos en smaakt het droger. Stamp het daarom het liefst handmatig fijn met een aardappelstamper. Zorg er daarnaast ook voor dat je de burgers mooi bakt in olie. De krokante laag van de burger geeft toch een mooie extra structuur aan de burger. Je kunt dit recept ook iets aanpassen door andere kruiden toe te voegen. Ikzelf denk dat je niet moet gaan voor sterke kruiden zoals komijn of kerrie. De burger zou namelijk moeten smaken naar rook en barbecue. Ook kun je kiezen voor een kruidige kaas. Als je niet vegan bent is gruyère of een sterkere camembert een mooie toevoeging aan de burger.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Wie heeft er nou niet regelmatig zin in een heerlijke burger? Deze vegetarische burger is een smaakvolle burger en is erg makkelijk om zelf te maken.

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd10 minutenKooktijd45 minutenTotale tijd55 minuten

 400 g gekookte zwarte bonen
 60 g witte ui, gehakt
 1 theelepel chilipoeder
 3 eetlepel barbecuesaus
 1,50 theelepel gerookt paprikapoeder
 40 g walnoten
 100 g gekookte zwarte of wilde rijst
 30 g panko
 2 witte of rode uien naar keuze
 120 g vegan plakken kaas
 4 burgerbroodjes
 2 stronkjes little gem

1

Spoel de zwarte bonen grondig af.

2

Verwarm wat olie en voeg de gerookte paprika, ui en chilipoeder toe. Draai het vuur lager en bak een twee minuten door. Blus dit ten slotte af met de barbecuesaus.

3

Hak de walnoten, rijst, panko, ui en zwarte bonen met een mes

4

Meng de zwarte bonen, 60 gram witte ui, chilipoeder, gerookt paprikapoeder, walnoten, barbecuesaus, zwarte rijst en panko en stamp het kapot met een pureestamper of draai een paar keer kort door met een keukenmachine.

5

Breng het geheel op smaak met zout en peper en maak de burgers. Laat de burgers een paar uur rusten in de koelkast, maar het liefst voor een nacht.

6

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

7

Maak de twee uien schoon en snijdt deze in halve ringen. Karamelliseer de uien vervolgens voor minimaal 30 minuten of tot ze mooi uitgebakken zijn.

8

Bak vervolgens de burgers goudbruin af in de pan met wat olijfolie. Leg vervolgens alle burgers op een ovenschaal en leg op iedere burger vegan kaas.

9

Bak de burgers in de oven af en snijd ze doormidden. Bak ze vervolgens kort in de pan met wat (vegan) boter. Terwijl je ondertussen de kaas laat smelten op de burgers in de oven.

10

Maak vervolgens het broodje. Leg op ieder brood een twee of drie blaadjes little gem, de burger en top dit af met de gebakken uien.

Ingrediënten

 400 g gekookte zwarte bonen
 60 g witte ui, gehakt
 1 theelepel chilipoeder
 3 eetlepel barbecuesaus
 1,50 theelepel gerookt paprikapoeder
 40 g walnoten
 100 g gekookte zwarte of wilde rijst
 30 g panko
 2 witte of rode uien naar keuze
 120 g vegan plakken kaas
 4 burgerbroodjes
 2 stronkjes little gem

Aanwijzingen

1

Spoel de zwarte bonen grondig af.

2

Verwarm wat olie en voeg de gerookte paprika, ui en chilipoeder toe. Draai het vuur lager en bak een twee minuten door. Blus dit ten slotte af met de barbecuesaus.

3

Hak de walnoten, rijst, panko, ui en zwarte bonen met een mes

4

Meng de zwarte bonen, 60 gram witte ui, chilipoeder, gerookt paprikapoeder, walnoten, barbecuesaus, zwarte rijst en panko en stamp het kapot met een pureestamper of draai een paar keer kort door met een keukenmachine.

5

Breng het geheel op smaak met zout en peper en maak de burgers. Laat de burgers een paar uur rusten in de koelkast, maar het liefst voor een nacht.

6

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

7

Maak de twee uien schoon en snijdt deze in halve ringen. Karamelliseer de uien vervolgens voor minimaal 30 minuten of tot ze mooi uitgebakken zijn.

8

Bak vervolgens de burgers goudbruin af in de pan met wat olijfolie. Leg vervolgens alle burgers op een ovenschaal en leg op iedere burger vegan kaas.

9

Bak de burgers in de oven af en snijd ze doormidden. Bak ze vervolgens kort in de pan met wat (vegan) boter. Terwijl je ondertussen de kaas laat smelten op de burgers in de oven.

10

Maak vervolgens het broodje. Leg op ieder brood een twee of drie blaadjes little gem, de burger en top dit af met de gebakken uien.

Notes

zwarte bonen burger recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier